'9 procent Nederlanders verlaat demente partner'

rolstoel
Getty Images

Je hoeft niet te rekenen op begrip van je omgeving als je weggaat bij je partner met een chronische ziekte, maar liefst 75 procent van de Nederlanders veroordeelt zo'n 'wegloper'. Toch zou 9 procent van de Nederlanders een partner met dementie verlaten.

Dat blijkt uit onderzoek van Plus Magazine en het Helen Dowling Instituut onder 1358 Nederlanders. Je trouwt in voor- en tegenspoed, dus weggaan bij een zieke partner, dat doe je niet, is de heersende mening. Driekwart van de ondervraagden zegt dat zij diegene zullen veroordelen en 25 procent zou het contact met de 'wegloper' zelfs helemaal verbreken. Je hoort voor je partner te blijven zorgen, hoe moeilijk het ook is.

Ook begrip

Als iemand een partner verlaat die kanker heeft, of een auto-ongeluk heeft gehad, dan kan diegene op bijzonder weinig begrip rekenen. Meer begrip is er voor mensen die een partner verlaten wiens karakter is veranderd door ziekte, bijvoorbeeld door dementie of een hersenbloeding. Bij dementie geeft 9 procent van de respondenten aan de relatie te verbreken. In het geval van een beroerte is dat 4 procent.

Wanneer de ondervraagde zelf van nabij zo’n situatie heeft meegemaakt - dat geldt voor 1 op de 5 van de respondenten -  dan wordt hun oordeel milder. Ongeveer de helft had destijds begrip voor de wegloper, een kwart reageerde neutraal. En nog maar ruim een kwart veroordeelde degene die wegging.

Partner wordt vergeten

Joyce Vermeer, therapeut bij het Helen Dowling Instituut, ziet dat vooral het probleem van de partner vergeten wordt: die moet naast de zorg voor de zieke persoon ook nog werken, voor de kinderen zorgen en kampt tegelijkertijd met angst voor verlies. Daar komt volgens haar ook nog bij dat de broodnodige intimiteit in de verdrukking komt.

Scheiden

Toch scheiden weinig van Vermeers cliënten. "Ik denk niet dat dit door een schuldgevoel of het idee van 'dat kan ik toch niet maken' komt, maar doordat mensen zoveel hebben opgebouwd, iets dat ze niet willen laten vallen", aldus Vermeer. Ruim een derde van de mensen uit het onderzoek kent stellen die niet gescheiden zijn, maar leven met een tussenoplossing. In verreweg de meeste gevallen werd de lichamelijke verzorging overgedragen, maar bleef de relatie intact.

De resultaten van het onderzoek zijn te lezen in het septembernummer van Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine