Hoe ga je om met boosheid?

Grijp in voordat het uit de hand loopt

Getty Images

Kwaad worden is een van de primaire emoties. Erg wordt het pas wanneer je constant en oncontroleerbaar kwaad bent. Dat kun je gelukkig vermijden. En wel zo.

Iedereen wordt wel eens kwaad. Die emotie gaat normaal snel over, maar soms blijft de kwaadheid zitten, en wordt steeds groter. Uiteindelijk zit je met een ongelofelijke woede, die moeilijk onder controle te houden is. Die woede vreet alleen maar energie en brengt je doorgaans geen stap verder. Punt is dat je moet ingrijpen voordat het uit de hand loopt. Hoe doe je dat?

Lachen

Hoe kwaad je ook bent, probeer te lachen. Je gezichtsuitdrukking speelt een belangrijke rol bij hoe je je voelt, zo is gebleken uit verschillende wetenschappelijke studies.

Als je lacht, voel je je beter. Kijk je kwaad, dan voel je je slechter. Probeer een lach op je gezicht te toveren en wacht tot je vanzelf weer een beetje blijer wordt.

Laat het los

In Italië is een nieuwe therapie ontstaan, de zogenaamde 'fuck it'-therapie. Kernboodschap is dat je de dingen moet leren loslaten, door er niet te veel aandacht aan te besteden.

Het kan wel zijn dat je kwaad bent, maar is het echt belangrijk om daarmee door te gaan? Volgens therapeut John Parkin moet je gewoon 'fuck it' zeggen telkens als je kwaad, gestrest of bezorgd bent, en het dan achter je laten. De ruwe kracht van 'fuck it' is belangrijk; 'wat kan mij het schelen' en 'boeie' hebben dezelfde boodschap, maar missen de nodige kracht.

Communiceer

Woede is vaak de optelsom van allerlei kleine ergernissen die opgekropt zijn. Pak je woede aan de basis aan, en communiceer over kleine dingen die je storen.

Anders wordt je kwaadheid alleen maar erger, tot je door het minste geringste ontploft. Je reactie is dan vermoedelijk helemaal uit proportie, waardoor je waarschijnlijk op onbegrip stuit.

Yoga en meditatie

Yoga kan ook helpen, net als meditatie. Die activiteiten verplichten je om tijd voor jezelf te nemen, om tot rust te komen. Yoga en meditatie vormen een uitdaging voor ons negatieve denken, dat vaak een automatisme is geworden. Bovendien helpen yoga en meditatie je om jezelf te vergeven.

Auteur