Dit moet je niet vergeten op vakantie

Lekker ontspannen en gezond weer terug

Getty Images

Vakantie! Waarschijnlijk heb je er lang naar uitgekeken en heb je er zin in. Veel mensen bereiden zich goed voor, maar 'vergeten' te denken aan de minder leuke kanten van het op vakantie gaan. Toch kun je beter rekening houden met eventuele gezondheidsproblemen zodat het echt een fijne vakantie wordt. Van begin tot eind.

De een heeft nergens last van, een ander wordt al misselijk terwijl ze nog geen uur onderweg zijn: reisziekte. Het treedt op tijdens een beweging die je niet zelf veroorzaakt en waarover je geen controle hebt. Lees hier wat je er tegen kunt doen én nog beter hoe je het kunt voorkomen!

Vaccinaties

Uit onderzoek van TNS NIPO (december 2012) blijkt dat 30 procent van de vakantiegangers naar verre bestemmingen en andere landen waarvan de gezondheidsrisico’s minder bekend zijn, zoals Kroatië, Marokko, Turkije, Egypte en Gambia zich niet laat vaccineren. Ze geven aan vaccinaties tegen reizigersziekten zoals hepatitis A overdreven te vinden, angstig te worden als ze er over nadenken of dat de kosten van vaccinatie te hoog zijn. Hepatitis A is een zeer besmettelijke leverontsteking. Bij zuigelingen en kleuters verloopt de infectie meestal ongemerkt, maar oudere kinderen en volwassenen kunnen er weken tot maanden ziek van zijn.

Een actueel overzicht van benodigde vaccinaties per land kun je vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Verbandtrommel

Je wilt er natuurlijk liever niet te veel over nadenken, maar op vakantie kan er van alles gebeuren. Muggen- en kwallenbeten, verbranding door de zon of een verstuikte enkel tijdens een potje volleyballen op het strand. Helemaal voorbereiden kun je je nooit, maar het is wel handig om een verbrandtrommel mee te nemen. Bij voorkeur een speciale EHBO-doos mee voor op reis.

Kraanwater

Niks zo dorstlessend op een warme zomerdag als een groot glas koud water. Niet in alle landen kun je water uit de kraan drinken. In Spanje bijvoorbeeld zit er veel meer kalk in het drinkwater en wordt er chloor aan toegevoegd. In geringe mate kan dit geen kwaad, bijvoorbeeld als je per ongeluk een slok binnen krijgt bij het tandenpoetsen. Maar veel moet je er niet van drinken. Het brengt niet alleen gezondheidsrisico's met zich mee, het smaakt ook nog eens vies. Denk erom dat je ook ijsblokjes in je drankjes mijdt.

Voorkom voedselinfecties

Op vakantie kun je niet alleen ziek worden van drinkwater, maar ook van voedsel. Denk bijvoorbeeld aan reizigersdiarree. Een voedselinfectie heb je zo te pakken. Voedsel dat besmet is, ziet er vaak normaal uit en smaakt prima. In warme landen is het vaak lastig het voedsel koel te houden. Verhit voedsel voldoende als je zelf kookt. Ga je uit eten of koop je iets bij een strandtent? Let goed op hoe ze het eten bewaren en bereiden.

Auteur 
Bron 
  • KiesBeter.nl
  • Vakantie.nl
  • Gezond op reis