Vakantiegangers bang voor hondsdolheid

Getty Images

AMSTERDAM - Steeds meer Nederlanders komen vroegtijdig terug van hun vakantie, omdat ze bang zijn hondsdolheid te hebben. Internisten overwegen daarom een uitbreiding van het vaccinatiebeleid.

Op de polikliniek voor tropische ziekten van het AMC in Amsterdam komen steeds meer mensen met beten van een hond, aap of vleermuis. Voorheen lieten jaarlijks ongeveer vijfig mensen zich vaccineren en behandelen met antistoffen, dit jaar zou het wel eens het dubbele kunnen worden, volgens de internisten.

Hondsdolheid of rabiës is dodelijk wanneer mensen niet worden behandeld binnen de incubatieperiode. En elke beet kan eventueel een besmetting geven met rabiës. Bovendien kun je niet testen of iemand besmet is geraakt.

In vakantielanden zijn er vaak wel vaccins, maar geen antistoffen voor handen. Daarom breken veel mensen hun vakantie af om zich in Nederland te laten behandelen.

Onrust wegnemen
In dagblad Metro laat internist tropische geneeskunde Peter de Vries van het AMC weten dat ze aan het onderzoeken zijn of het vaccinatiebeleid zou kunnen worden aangepast. Wanneer de reis naar populaire vakantielanden gaat waar veel mensen gebeten worden dan zou een preventieve inenting een mogelijkheid zijn. Dit zou volgens De Vries veel onrust en onzekerheid wegnemen.

Auteur 
Bron 
  • Metro