Voorkom voedselvergiftiging op reis

Laat je vakantie niet verpesten

Getty Images

Op vakantie heb je andere gewoontes dan thuis. Je eet andere dingen en op een ander moment. Dan kun je last krijgen van brandend maagzuur, obstipatie of andere maag- en darmklachten. Hoe los je deze problemen op en hoe kun je ze voorkomen?

Klachten als brandend maagzuur, winderigheid, een opgeblazen gevoel of pijn in je buik komen op vakantie vaak voor. Te snel, te veel of te vet eten kunnen voor meer maagzuur zorgen.

Brandend maagzuur

Ook scherpe kruiden, citrusvruchten en alcohol zorgen voor meer maagzuur en irritatie van het maagvlies. Bij de drogist en apotheek zijn middelen tegen brandend maagzuur en maagpijn verkrijgbaar. Deze middelen neutraliseren het maagzuur.

Zuurremmers zorgen ervoor dat er minder maagzuur wordt aangemaakt. Er zijn ook middelen die de motoriek stimuleren, waardoor het voedsel beter gekneed en door het maagdarmkanaal gestuwd wordt.

Obstipatie

Op vakantie kun je ook last hebben van verstopping. De darminhoud gaat dan te traag door de darm, waardoor er te veel vocht aan de ontlasting wordt onttrokken. Je gaat minder vaak naar het toilet dan gewoonlijk en de ontlasting is harder dan normaal.

Obstipatie wordt vaak veroorzaakt doordat je dagritme verandert. Ook transpireer je in warme landen meer, met harde ontlasting als gevolg. Vaak ontstaat verstopping al op de heenreis. Tijdens de lange reis naar je vakantiebestemming heb je weinig lichaamsbeweging en dat maakt de darmen traag.

Je kunt obstipatie voorkomen en verhelpen door minstens 30 gram voedingsvezels per dag te eten. Deze vezels kunnen niet door de darmen worden verteerd en houden hen zo in beweging. Voedingsvezels zitten in groenten, volkorenproducten en fruit.

Daarnaast kun je vezelhoudende voedingssupplementen nemen. Het helpt ook om voldoende water te drinken en fruit te eten tijdens de reis. Las regelmatig een pauze in om de benen te strekken.

Voedselvergiftiging

Een veel voorkomende oorzaak van maag- en darmklachten op vakantie is een voedselvergiftiging. Hier krijg je last van als bacteriën zich door warm weer of slechte hygiëne snel vermenigvuldigen.

Sommige bacteriën scheiden een giftige stof af, andere nestelen zich in de maag of darmen. Bij een voedselvergiftiging voel je je suf, heb je geen trek in eten en heb je last van diarree, misselijkheid of braken.

Hoe vervelend overgeven ook is, het is wel de snelste manier om weer van bedorven voedsel af te komen. Net als bij diarree vormt uitdroging het grootste gevaar bij braken. Daarom moet je vaak kleine beetjes slappe thee of water drinken. Kamillethee kalmeert de maag.

Neem ook ORS-oplossing (Oral Rehydration Salts) om het vocht beter vast te houden. Neem voldoende rust. Zo krijgt je lichaam kans om grote schoonmaak te houden. Norit helpt bij enkele gevallen van voedselvergiftiging. Lees de bijsluiter voor meer informatie. Houden de symptomen aan, raadpleeg dan een arts.

Licht eten

Als je weer een beetje trek in eten krijgt, kun je beginnen met licht voedsel. Een rijpe banaan helpt tegen overtollig maagzuur. Verse yoghurt is goed om de darmflora weer in evenwicht te brengen. Als je na een dag nog steeds overgeeft, of als er bloed in het braaksel zit, raadpleeg dan een arts.

Gebruik je de anticonceptiepil en moet je binnen vier uur na het innemen overgeven? Dan is de pil niet veilig. Neem dan een extra pil uit een reservestrip. Geef je daarna weer over, zorg dan een week lang voor een extra voorbehoedsmiddel, bijvoorbeeld het condoom.

De enige manier om voedselvergiftiging te voorkomen, is om voor een goede hygiëne te zorgen. Was je handen vaak en goed, drink water uit flessen en let erop dat het voedsel dat je eet op een veilige manier is klaargemaakt.

Auteur