Hartstichting komt met Zoutwijzer

Getty Images

DEN HAAG - Nederlanders eten nog steeds te zout. Zo'n 10 gram per dag, terwijl zes gram voldoende is. Dat meldde de nVWA vorige week al. Om Nederlanders bewuster te maken van hun zoutgebruik komt De Hartstichting met een Zoutwijzer.

Volgende week start de internationale actieweek Zout en Gezondheid. De Hartstichting, de Nierstichting, het Voedingscentrum en de Consumentenbond willen mensen oproepen minder zout te eten.

Jaarlijks sterven zo'n 2500 Nederlanders door een overmatige zoutconsumptie.

Maximaal 6 gram zout per dag
Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en herseninfarcten en nierschade. Teveel zout eten gaat vaak ongemerkt, omdat het meeste zout dat we binnenkrijgen al in ons eten zit.

Veel zout zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Het lichaam heeft al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag. De Hartstichting en het Voedingscentrum adviseren om maximaal 6 gram zout per dag te nemen.
 
Zoutwijzer
De Zoutwijzer bevat een overzicht van producten die veel gegeten worden en waar doorgaans veel zout in zit. Voorbeelden zijn broodbeleg zoals kaas en worst, zoutjes en snacks.

Met de Zoutwijzer ziet de lezer in één oogopslag hoeveel zout hij of zij binnenkrijgt met een bepaald product en kan ook het zoutgehalte van producten onderling met elkaar vergelijken.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Hartstichting