Het melkgebit in topconditie

Zorg voor gezonde tandjes

Getty Images

Als de eerste tandjes van een kindje doorkomen, kun je beginnen met poetsen. Zo houd je het melkgebit gezond en raakt het kindje meteen gewend aan het tandenpoetsen.

Bij de geboorte heeft iedere baby al een compleet gebit. Het zit alleen nog verborgen in de kaken. In totaal krijgen kinderen 20 melktanden en -kiezen. Blijft dit melkgebit gezond, dan is er minder kans op problemen met het volwassen gebit. De zorg voor een gezond gebit begint dus al vroeg.

Voor het eerst

De eerste tandjes komen meestal door als je kind 5 tot 8 maanden oud is. Het doorkomen van de tandjes gaat vaak gepaard met pijn. Deze pijn kun je verlichten door het tandvlees van het kind te masseren. Dit kun je met je vinger doen of bijvoorbeeld een theelepeltje. Ook een bijtring kan helpen. Zodra de eerste tandjes doorgebroken zijn, kun je gaan poetsen.

Gebruik een vingertoptandenborstel of speciale babyborstel met zachte haren om irritatie van het tandvlees te voorkomen. Babyborstels zijn klein, zacht en voorzien van leuke plaatjes. Je kind raakt zo spelenderwijs vertrouwd met de tandenborstel en het tandenpoetsen.

Babytandpasta

Gebruik speciale babytandpasta om te poetsen. Deze bevat minder fluoride dan tandpasta voor volwassenen. Kleine kinderen slikken de tandpasta nog wel eens door, terwijl te veel fluoride slecht voor je lichaam is.

Gebruik deze speciale pasta tot het vijfde jaar. In het eerste jaar is eenmaal per dag poetsen voldoende. Vanaf 1 jaar is het verstandig om tweemaal per dag te poetsen.

Naar de tandarts

Het juiste moment voor het eerste bezoek aan een tandarts of mondhygiënist ligt rond het tweede levensjaar. Als je vermoedt dat je kind zuigflescariës heeft, ga dan al wat eerder.

Ook als hij zelf nog niet op controle hoeft, kun je je kind best meenemen naar de tandarts. Als hij al een paar keer bij de ouders heeft gezien wat de tandarts doet, is de controle voor het kind veel gemakkelijker.

Mocht je kind toch heel bang zijn voor de tandarts of veel gaatjes blijken te hebben, dan kan je tandarts doorverwijzen naar een kindertandarts. Zo'n kindertandarts weet hoe hij met kinderen van verschillende leeftijden om moet gaan.

Daarnaast heeft hij meer verstand van het kindergebit. Hij weet dus wanneer hij moet ingrijpen en wanneer hij beter kan afwachten. Na verloop van tijd kan je eigen tandarts de tandheelkundige zorg weer overnemen.

Minder snoepmomenten

Vrijwel elk kind is dol op snoep. En snoepen moet ook kunnen. Maar in snoep zitten suikers die gaatjes veroorzaken. Hoe vaker de tanden met deze suikers in aanraking komen, hoe schadelijker ze zijn. Daarom kun je snoep beter in één keer opeten, in plaats van verspreid over de dag. Zorg dus voor een beperkt aantal snoepmomenten en een goede gebitsverzorging.

Zuigflescariës

Steeds meer kinderen krijgen al op zeer jonge leeftijd problemen met hun gebit. Dit wordt zuigflescariës genoemd. De klachten beginnen kort nadat de eerste tanden zijn doorgebroken. Zuigflescariës is meestal het gevolg van het drinken van zoete vloeistoffen in een zuigfles, op een leeftijd dat het kind eigenlijk al uit een bekertje zou moeten drinken.

Een kind dat veel huilt krijgt bijvoorbeeld een flesje sap mee naar bed. Het sap veroorzaakt zuuraanvallen die het gebit aantasten en gaatjes veroorzaken. Vooral 's nachts, als het lichaam minder speeksel aanmaakt, vormen deze zuuraanvallen een groot risico. Probeer je kind daarom vanaf 9 maanden sap uit een (tuit)beker te laten drinken.

Sealen van kiezen

Voordat gaatjes de kans hebben om toe te slaan in het blijvende gebit, kan de tandarts ze voor zijn met een sealing. Hij vult diepe groeven in kiezen dan op met een laklaagje. Hierdoor wordt de tand minder grillig en diep en kan de tandenborstel beter overal bij. Als de tandarts gaat sealen, kan hij dit bij één of meerdere kiezen doen.

Eerst maakt de tandarts de bewuste kies grondig schoon. Daarna wordt het kauwvlak ruw gemaakt, zodat de sealing zich goed kan hechten. Dan wordt een laagje lak met een kwastje op de tand aangebracht. Die vult netjes alle groeven en putjes op.

De laag wordt uitgehard met een blauwe lamp. Hij hecht meteen aan de kies. Het aanbrengen doet geen pijn, maar voor kinderen duurt het vaak wel wat lang. Ze moeten een hele poos hun mond open houden.

Zo'n gesealed laagje blijft lang zitten. Je mag het gewoon poetsen. De tandarts controleert het met de periodieke controle. Als er te veel weggesleten is, kan er een extra laagje worden aangebracht.

Auteur 
Bron 
  • Ivoren Kruis