Tandenborstel wemelt van de bacteriën

Tips voor een frisse tandenborstel

Getty Images

Heb je enig idee wat zich allemaal verstopt op je tandenborstel? Onderzoekers van de University of Manchester ontdekten dat op één tandenborstel meer dan een miljoen bacteriën leven. Kun je je tanden dan maar beter niet meer poetsen?

De E.coli-bacterie komt in je darmen voor, maar nestelt zich net zo graag op je tandenborstel. Ook voor stafylokokken, die huid- en wondinfecties kunnen veroorzaken, is de tandenborstel een fijne woonplaats.

Je tandenborstel wemelt dus van de bacteriën. Maar geen paniek, je mond is sowieso geen steriele plek. Er leven allerlei micro-organismen in je mond. Je afweersysteem kan zich prima verdedigen tegen al die bacteriën, dus je zult niet zomaar een infectie oplopen via je tandenborstel. Toch is het wel zo fris om je borstel zo schoon mogelijk te houden.

Bewaartips

In veel badkamers vind je een wc vlakbij de wastafel waar je je tandenborstel bewaart. Elke keer als je de wc doortrekt, verspreid je een wolk bacteriën door de lucht. Plaats je tandenborstel dus zo ver mogelijk van de wc vandaan en doe het deksel van je toilet dicht voordat je doortrekt.

Hoe close je ook bent met je partner, zus of huisgenoot: gebruik hun tandenborstels niet. Zet de tandenborstels van het hele gezin ook niet met zijn allen in hetzelfde glas. Elke keer als tandenborstels elkaar aanraken, wisselen ze bacteriën uit.

Daarnaast is het belangrijk om je tandenborstel na gebruik goed af te spoelen en hem daarna rechtop te laten drogen. Bacteriën gedijen namelijk goed in een vochtige omgeving. Een hoesje om je borstel lijkt misschien hygiënisch, maar het kan juist zo’n natte broedplaats voor bacteriën zijn.

Wanneer weggooien

Bij elke poetsbeurt verplaats je de tandplak die op je tanden zit naar je borstel. Deze plak zit vol bacteriën, dus je tandenborstel wordt hoe dan ook bij elk gebruik een beetje viezer. De beste manier om het aantal bacteriën op je tandenborstel binnen de perken te houden, is dan ook regelmatig vervangen. Gooi je tandenborstel na drie maanden weg, of eerder als de haartjes uit elkaar gaan staan. Ook bij een elektrische tandenborstel moet je de opzetborstel na drie maanden vervangen.

Mocht je op het idee komen je tandenborstel te reinigen door hem in de vaatwasser of de magnetron te stoppen: dit doodt wel wat bacteriën, maar de kans is groter dat je tandenborstel de hitte niet overleeft. Zodra je tandenborstel zo smoezelig is dat je overweegt hem in de vaatwasser te stoppen, is hij waarschijnlijk allang aan vervanging toe.

Bron 
  • WebMD