Consumentenbond: dieetadvies vaak slecht

Getty Images

Gewichtsconsulenten vragen vaak niet naar het eetpatroon van hun klant, houden zich niet aan de (huidige) Schijf van Vijf en vragen niet naar medische achtergrond of leefgewoonten.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, waarin onderzoekers mysteriebezoeken brachten aan verschillende gewichtsconsulenten.

Gewichtsconsulent of diëtist?

Gewichtsconsulenten hebben geen beschermd beroep, in tegenstelling tot diëtisten. Dat betekent dat iedereen zichzelf gewichtsconsulent mag noemen. In het opleidingsniveau zit dan ook nogal wat verschil: diëtisten volgen een 4-jarige hbo-opleiding, terwijl gewichtsconsulenten een korte mbo-opleiding van een jaar of slechts enkele maanden volgen.

Het verschil in opleiding bepaalt de aard van het werk. Zo mogen gewichtsconsulenten alleen gezonde mensen met overgewicht helpen. Diëtisten zijn daarentegen ook bevoegd om voedingsadvies te geven aan mensen die ziek of zwanger zijn.

Verkeerd advies

Volgens de Consumentenbond maken veel van de bezochte gewichtsconsulenten fouten. Bij het afvallen is het belangrijk om te vragen naar de motivatie. Alleen zo kun je doelen stellen en de reële verwachtingen krijgen, aldus de Consumentenbond. Toch vroeg bijna een op de drie bezochte consulenten hier niet naar. Voor een degelijk advies is het vaststellen van het streefgewicht net zo belangrijk; de helft heeft hier niet eens over gesproken. Ook wordt vaak niet gevraagd naar de medische achtergrond van hun klant. Zonder die kennis moet iemand naar een diëtist of huisarts.

Ongeveer 2.000 gewichtsconsulenten zijn aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland. Hiervoor moeten ze zich houden aan de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit wordt vaak ‘vergeten’. Ook gebruikt een derde nog de oude Schijf van Vijf van enkele jaren geleden en worden smoothies, roomboter en vruchtensappen voorgeschreven: advies dat niet bij een gezonde leefwijze volgens het Voedingscentrum past.

De opmerkelijkste bevinding van het onderzoek komt naar voren bij het vragen naar de beweeg- en leefpatroon van mensen. Of beter gezegd, het ontbreken van die vraag in de gesprekken. Iemand die voedingsadvies geeft, heeft inzicht nodig in de dagelijkse activiteiten – waaronder sport – van de klant.

Duur of goedkoop?

Veel mensen denken dat een dure gewichtsconsulent beter is dan een goedkope. Dit is allesbehalve waar. Volgens het onderzoek de Consumentenbond was een onlineadvies van 15 euro beter dan een gesprek in levenden lijve van 85 euro. Voor de meeste consulenten ligt de prijs zo rond de 60 euro.

Marianne Kramer, bestuursvoorzitter van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, is verbaasd door het onderzoek: op twee na zijn alle bezochte consulenten aangesloten bij de beroepsvereniging. De punten waarop de consulenten steken laten vallen, horen juist bij de opleiding of de eisen van de beroepsvereniging.

Zo voorkom je slecht advies

Als je een gewichtsconsulent bezoekt, spreek dan voorafgaand aan het gesprek je verwachtingen uit. Een consulent die hier niet op in gaat en vraagt naar de motivatie om af te vallen, kan je nooit een goed advies geven.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond
  • Algemeen Dagblad