Een op de drie patiënten wordt zieker door ander medicijn

Getty Images

Onder het mom van kostenbesparing bij apothekers en zorgverzekeraars stappen veel patiënten noodgedwongen over naar een ander merk medicijn. Ruim een op de drie patiënten wordt hier zieker van.

Dat blijkt uit een onderzoek van veertien patiëntenorganisaties onder bijna 2.000 patiënten. Overstap naar een ander merk medicijn is vaak het gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars of apothekers.

Schokkende cijfers

Zo’n overstap is geen zeldzaam verschijnsel: jaarlijks moeten bijna een miljoen patiënten met een chronische aandoening wisselen van medicijn, meestal zonder medische reden. Zes op de tien van hen moeten minimaal één keer per jaar wisselen, maar bijna vier op de tien minimaal drie keer per jaar.

Los van de onduidelijkheid en frustratie die dit met zich meebrengt, maakt het de patiënten dus ook nog eens zieker: 34 procent van hen ervaart meer gezondheidsklachten na een overstap naar een ander merk. Een kwart van de onderzochte groep geeft aan dat zij hiervoor medisch onderzoek hebben ondergaan.

Apothekers en zorgverzekeraars voeren al ruim tien jaar een zogenaamd preferentiebeleid. Dit houdt in dat de verzekeraars niet meer het dure merkmedicijn, maar een merkloze variant hiervan vergoeden. Hierin zit dezelfde werkzame stof, maar vaak is dit medicijn wel iets goedkoper. De totale kosten die besteed worden aan medicijnen zijn hierdoor de laatste jaren sterk gedaald, maar tegenwoordig is de besparing nog maar minimaal. Dit komt omdat prijsverschillen tussen medicijnen steeds kleiner worden.

Kleine besparingen, groot ongemak

Voor patiënten zijn de gevolgen daarentegen groot. Van de patiënten die zich zieker of ongezonder voelen door de overstap naar een ander medicijn, hebben vier op de tien (meer) last van bijwerkingen. Bij bijna driekwart van hen hadden deze bijwerkingen een slechte invloed op hun emoties en bij acht op de tien op lichamelijke activiteiten.

Medische noodzaak

Er is maar één manier om te voorkomen dat je als patiënt een ander medicijn toegewezen krijgt: de vermelding ‘medische noodzaak’ op het recept. Toch wordt zelfs deze vermelding in de helft van de gevallen genegeerd door apothekers. De hinder die patiënten ondervinden, wordt niet serieus genomen. De apothekers en zorgverzekeraars beseffen niet hoeveel ongemak en onzekerheid patiënten ervaren na de overstap naar een ander merk medicijn.

Het advies van de patiëntorganisaties

De betrokken patiëntenorganisaties vinden dat bij bepaalde medicijnen en patiëntgroepen niet gewisseld mag worden van medicatie. Bij de patiënten die niet onder deze groepen vallen, mag volgens hen niet meer dan één keer gewisseld worden, en dan alleen onder strenge voorwaarden. Daarnaast moeten apothekers de vermelding ‘medische noodzaak’ op een recept respecteren. Goede zorg voor de patiënten is hierbij belangrijker dan kosten.

Auteur 
Bron 
  • Longfonds