Experiment met no cure, no pay voor dure medicijnen

duur-kanker-medicijn
Getty Images

Oncologen, medicijnproducenten en zorgverzekeraars gaan experimenteren met een nieuw no cure no pay-model voor kankermedicijnen. De medicijnen worden daarbij alleen vergoed als ze na zestien weken aanslaan. Dit meldt het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in de Volkskrant.

De partijen hopen dat met dit financieringsmodel op maat dure medicijnen beschikbaar blijven, en dat artsen ze kunnen voorschrijven aan (uitbehandelde) kankerpatiënten die er wellicht baat bij hebben. Bij dit model delen de fabrikant van het middel en de zorgverzekeraar samen de financiële risico’s. De fabrikant betaalt het medicijn in de studiefase en de zorgverzekeraar vergoedt het vervolgens voor patiënten bij wie het blijkt te werken.

Pay for performance

De nieuwe afspraken - bedacht door Nederlandse oncologen samen met het Zorginstituut en de zorgverzekeraars en gesteund door farmaceut Bristol-Myers Squibb - zijn een stap op weg naar ‘pay for performance’. Hierbij kosten de dure geneesmiddelen de premiebetaler alleen geld wanneer een patiënt ermee geholpen is.

Klinische studie

Het experiment is onderdeel van een klinische studie waaraan meer dan dertig Nederlandse ziekenhuizen meedoen. Als het middel na zestien weken effectief en veilig blijkt voor deze individuele patiënten, vergoedt de zorgverzekeraar hun verdere behandeling. Op dit moment lopen in Nederland nog drie vergelijkbare experimenten, een vierde pilot is in januari afgerond. Daarvan worden de resultaten nu geëvalueerd.

Elke tumor uniek

Uit onderzoek is steeds duidelijker geworden dat elke tumor biologisch uniek is en dat de behandeling daarom steeds vaker afgestemd moet worden op de individuele patiënt. Soms heeft een tumor bijvoorbeeld een DNA-afwijking die heel zeldzaam is voor de meeste tumorsoorten. Er is dan soms een medicijn dat mogelijk op deze afwijking inspeelt, maar dat is niet voor al die tumorsoorten geregistreerd.