Minister Bruins wil grotere medicijnenvoorraad verplichten

Getty Images

Minister Bruins van Medische Zorg wil dat groothandelaren en apothekers een grotere medicijnvoorraad opbouwen. Het aanleggen van de voorraden start in 2020 en kost rond de 25 miljoen euro.

Uit cijfers van de apothekersorganisatie KNMP bleek dat het medicijntekort in 2018 opnieuw was toegenomen. Een voorraad van vijf maanden moet een medicijntekort voorkomen.

Overleg

De betreffende partijen zijn door de minister uitgenodigd om woensdag hierover op het ministerie te overleggen. Groothandelaren en apothekers wijzen vaak naar elkaar als het gaat om de oorzaak van het medicijntekort. Hij geeft ze nu samen de kans eruit te komen, anders wil hij overgaan tot een wettelijke verplichting.

Ze zijn nu al wel verplicht een voorraad aan te leggen, maar in de wet staat niet hoe groot die moet zijn. Volgens minister Bruins kan een medicijnvoorraad van drie tot vier maanden 60 procent van de tekorten oplossen. "De meeste tekorten duren enkele weken. Het moet worden aangepakt en opgelost", zei hij tegen de NOS.

Ook benadrukte hij dat medicijnen niet duurder hoeven te worden. "Groothandels en apotheken moeten deze medicijnen toch al kopen, dus hoeft een grotere voorraad geen prijsverhoging op te leveren." Wel maakt hij een uitzondering voor bederfelijke medicijnen.

Wat kun je zelf doen om een medicijntekort en/of -wisseling te voorkomen?

  • Ga al twee weken voordat je medicijnen op zijn met een herhaalrecept naar de apotheek. Dan heb je nog een voorraadje als je ze niet (meteen) meekrijgt.  Vraag of je apotheker wil nagaan of een andere apotheek een medicijn wél kan leveren.
  • Als het medisch gezien noodzakelijk is een bepaald merk te gebruiken, kan een arts dat op een recept zetten.
  • Koop nooit medicijnen op Marktplaats, maar allleen via een betrouwbare internetapotheek, zie: www.aanbiedersmedicijnen.nl, een website van het Ministerie van VWS.
  • Als jouw zorgverzekeraar alleen een bepaald (ander) merk van een medicijn vergoedt, kun je overstappen naar een zorgverzekeraar die het wel vergoedt. Dat kan maximaal één keer per jaar.
  • Soms kan en wil een apotheker je een ander (duurder) merk meegeven als je dat zelf betaalt of ervoor bijbetaalt.
  • Bij een wisseling door een tekort kan het zijn dat je meer moet betalen. Vraag ernaar als je een wisseling krijgt, zodat je niet achteraf een onverwachte rekening krijgt van de zorgverzekeraar.
  • Je kunt een klacht indienen bij een apotheek, of bij de klachtengeschillencommissie in de zorg.

 

Auteur 
Bron 
  • nos.nl
  • Rijksoverheid