Vakantietips voor diabetici

Reizen met suikerziekte

Getty Images

Thuisblijven vanwege suikerziekte? En die heerlijke vakantie laten schieten? Met wat extra voorbereiding is dat nergens voor nodig!

Bij een verre reis is het handig om een goede voorraad insuline, tabletten, teststrips, druivensuiker en glucagon mee te nemen. In het buitenland is het namelijk niet altijd mogelijk om aan de benodigde medicijnen en materialen te komen.

Dubbele hoeveelheid
Het beste is om de dubbele hoeveelheid, in vergelijking met thuis, mee te nemen. Denk ook aan batterijen voor de bloedglucosemeter en een reservepen.

Bij een vliegreis kun je van tevoren bij de vliegmaatschappij informeren wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage. Een diabetespas, een medische verklaring, kan problemen bij de douane voorkomen. Deze kun je aanvragen bij de apotheek.

 

Tijdzones
Als je per vliegtuig reist, dan is het heel goed mogelijk dat er veranderingen in het maaltijd- en activiteitenpatroon plaatsvinden. Dit komt bijvoorbeeld door verschillende tijdszones, die op deze manier de bloedglucose beïnvloeden.

Als je in westelijke richting reist, komt er een maaltijd en een injectie van snelwerkende insuline bij. Reis je in oostelijke richting, dan valt er een maaltijd weg. Soms is het mogelijk om in het vliegtuig speciale maaltijden voor diabetici te reserveren.

Het beste is om je zo snel mogelijk aan te passen aan het ritme van het vakantieland. Overleg twee weken voor vertrek met de arts of diabetesverpleegkundige wanneer bijkomende metingen het beste kunnen worden uitgevoerd. Bespreek ook wat je moet doen wanneer er afwijkende bloedglucosewaardes zijn.

Ander levensritme
Tijdens je vakantie kunnen er een heleboel dingen anders zijn dan normaal. Op een zonvakantie ben je misschien minder gestrest dan thuis. Of misschien ben je juist actiever.

Ook de temperatuur kan verschillen. Tijdens je vakantie op een warme bestemming word je vaak aan de zon blootgesteld. Wees je dan bewust van de lagere bloedglucosewaardes. Bij een vakantie in een kouder oord zal daarentegen de opname van insuline verminderen. Dit geeft hogere waardes.

Daarnaast kan ook je eetpatroon veranderen. Veel mensen drinken meer alcohol op vakantie en je eet er ander eten dan je gewend bent. Overleg van tevoren met je arts over de omstandigheden in het vakantieland. Controleer ter plekke regelmatig je bloedglucosewaardes.

Tips

  • Insuline kun je het beste koel houden in een koeltas, tussen handdoeken of in een thermoskan.
  • Hou een verklaring op zak in de taal van het vakantieland. Zet hierin dat je diabetes hebt en hoe mensen je kunnen helpen in geval van nood.
  • Doe ook een reservesetje medicijnen in de handbagage van medereisgenoten. Mocht er iets gebeuren met je eigen handbagage, dan heb je toch medicijnen bij de hand.
  • Zorg voor koolhydraten in je handbagage, koekjes of iets dergelijks. Mocht de reis langer duren dan gepland, dan heb je toch iets om te eten.
Auteur