Waarschuwing op medicatie vaak genegeerd

Getty Images

BAARN - Gekleurde pictogrammen kunnen uitstekend de gele sticker op medicijnenverpakkingen vervangen. De huidige sticker geeft te weinig informatie en wordt vaak genegeerd.

Veel mensen gebruiken medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld slaap- en kalmeringsmiddelen of antidepressiva. Toch is er niet genoeg aandacht voor het effect van deze medicijnen op het verkeer, vertelt onderzoeker Han de Gier van de Rijksuniversiteit Groningen.

"Geen enkele automobilist slikt graag medicijnen die het effect hebben van vier borrels. Toch brengen ouders soms onder invloed van geneesmiddelen een groep kinderen naar de sportclub.", zegt De Gier.

Gele sticker
Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden hebben nu een gele sticker op de verpakking. Deze werkt niet: ongeveer 70 procent van de patiënten negeert de sticker, ook omdat de huisarts meestal geen waarschuwing geeft bij het voorschrijven.

Bijsluiter
De effecten van medicijnen op de rijvaardigheid staan ook in de bijsluiter, maar die informatie is te vaag, meent De Gier. "De bijsluiter helpt de patiënt niet beslissen of ze het middel wel moeten gebruiken, en zo ja, hoe ze dan hun rijgedrag kunnen aanpassen."

Gevarendriehoek
De Gier adviseert nieuwe pictogrammen die meer duidelijkheid geven. Zijn pictogram bestaat uit een balkje met de categorieën 0 tot en met 3, met daarin een gevarendriehoek met een auto. Middelen met ernstige effecten op de rijvaardigheid zitten in de derde categorie. Middelen met een licht versuffend effect, zoals bepaalde hooikoortsmedicijnen zitten in categorie 1.

Versuffend effect
"Patiënten moeten weten dat er verschillen tussen middelen zijn. Belangrijk is dat mensen het middel eerst slikken en kijken of zij een versuffend effect merken. Zo ja, dan kunnen zij met hun arts of apotheker overleggen wat ze moeten doen. Mensen die veel rijden of ingewikkelde machines bedienen, kunnen misschien een middel uit een lagere categorie gebruiken."

De Gier hoopt dat de Nederlandse beleidsmakers het classificatiesysteem overnemen. In Frankrijk is er al een variant van de nieuwe classificatie ingevoerd

Bron 
  • Rijksuniversiteit Groningen