Een borstverkleining, waarom zou je?

Oplossing bij nek- en schouderklachten

Getty Images

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen voor een borstverkleining kiezen. Sommige vrouwen willen borsten die qua verhouding beter bij hun lichaam passen, anderen kampen met lichamelijke klachten door te grote borsten en willen daarom naar een kleinere cupmaat.

Een borstverkleining kan om verschillende redenen gedaan worden. Veel vrouwen vinden een mooi decolleté belangrijk en voelen zich prettiger met een kleinere cupmaat, die beter bij het lichaam past. De bovenkleding valt dan vaak mooier. Ook bijvoorbeeld te slappe borsten kunnen een esthetische reden voor een borstoperatie zijn.[ITEMADVERTORIAL]

Daarnaast worden er vaak borstverkleiningen uitgevoerd wanneer vrouwen last van hun cupmaat hebben. Grote, zware borsten kunnen namelijk flinke nek- en rugklachten veroorzaken.

Bij een borstverkleining wordt overtollig vet-, klier- en huidweefsel verwijderd en worden de borsten kleiner. Ook kan de tepelhof worden verkleind. Een borstverkleining is meestal ook een borstlift omdat de vorm van de borst verandert wanneer het formaat wijzigt. Een borstverkleinende of borstcorrigerende operatie is tot op hoge leeftijd mogelijk, als de borsten maar volgroeid zijn. 

Om de borst te verkleinen, steviger te maken of een mooiere vorm te verkrijgen zijn een aantal operatietechnieken waar je verschillende littekens aan overhoudt.  Op basis van die littekens worden twee methodes onderscheiden: de ankermethode en de sleutelgatmethode.

Ankermethode

De ankermethode is de voorkeursbehandeling voor mensen met grote borsten, vanaf cup DD. Het is en een snelle en betrouwbare methode voor het mooier maken van borsten. Na de borstverkleining blijft een litteken over in de vorm van een anker, vandaar de naam. Dit litteken loopt rondom de tepelhof, van de tepelhof recht naar beneden en in de plooi onder de borst, van het borstbeen tot aan de oksel.

Sleutelgatmethode

De sleutelgatmethode om de borst te verkleinen, verwijst naar de grootte van het litteken. Bij deze borstverkleining wordt de huid zo losgemaakt van het borstweefsel dat er minder huid verwijderd hoeft te worden zodat het litteken beperkt is. De sleutelgatmethode wordt niet uitgevoerd indien er veel borstweefsel moet worden verwijderd.

Tepelhof

Het litteken rondom de tepelhof is onvermijdbaar, omdat in vrijwel alle gevallen de borst ook gelift moet worden en daarmee de tepelhof naar boven moet worden geplaatst. Juist omdat er moet worden gelift, wordt er ook huid verwijderd. Het litteken rondom de tepelhof is hiervoor in het algemeen niet voldoende. Hiervoor kan het litteken van de tepelhof naar beneden worden gebruikt, juist omdat dit in het algemeen wel mooi wordt.

De sleutelgatmethode is is technisch wat lastiger en vraagt veel ervaring van de chirurg. Omdat de onderhuidse wond wat groter is na een borstverkleining door middel van de sleutelgatmethode, is de kans op zwelling en bloeduitstortingen groter. Bovendien duurt het langer (zes tot acht weken) voordat de uiteindelijke vorm is bereikt. In een klein aantal gevallen moet later nog een kleine correctie worden uitgevoerd van de huid in de plooi onder de borst.

Voordelen sleutelgatmethode

• fraaiere vorm (minder plat, meer projectie)
• kleiner litteken
• minder kans op gevoelsverlies van de tepel
• meer kans om later nog borstvoeding te geven
• bewegingen van de armen zijn sneller (na twee tot drie dagen) weer mogelijk
• kortere operatieduur

Combinatiemethode

Het is ook mogelijk een borstverkleining uit te voeren met een combinatie van beide operatietechnieken. De combinatie houdt in dat er naast de snee zoals bij de sleutelgatmethode een kleine incisie aan de onderzijde van de borst wordt gemaakt in de vorm van een anker.  De incisie wordt echter niet zo groot als bij het toepassen van de ankermethode. Hierdoor wordt het litteken in de plooi zo klein mogelijk en is deze minder zichtbaar.

De combinatie methode is geschikt voor mensen waarbij een sleutelgatmethode overwogen is, maar niet mogelijk is omdat er teveel weefsel moet worden verwijderd. Door beide methoden te combineren is het wel mogelijk om meer borstweefsel te verwijderen dan bij de sleutelgatmethode, zonder dat een grote incisie wordt gemaakt in de borstplooi, zoals bij de ankermethode. Vanaf cupmaat DD is de ankermethode echter de meest geschikte methode voor een borstverkleinende operatie.

Auteur