Gladde huid herwinnen

Huidproblemen behandelen

Getty Images

Iedereen wil graag zo lang mogelijk een jonge, mooie huid houden. Maar dat is niet gemakkelijk. De zon bijvoorbeeld brengt in de loop der jaren al flinke schade toe aan je huid.

De zon veroorzaakt onder andere pigment, rimpels en haarvaatjes in je gezicht. Veel van de toegebrachte schade herstel je met behulp van de diverse methoden. Maar welke soorten bestaan er?

  • CO2-laser
  • Dermabrasie
  • Chemische peeling

CO2-laser behandelingen

De CO2-laser is ontwikkeld om je gezicht aanzienlijk te verjongen. Rimpels verminderen tot maar liefst 50 procent. De CO2-laser is een computergestuurd apparaat, dat in een milliseconde een flinterdun laagje van je huid 'verdampt'.

Hierdoor verdwijnen onregelmatigheden en wordt je huid als het ware geëgaliseerd. Deze methode noem je ook wel 'laserresurfacing'. Het is de meest effectieve en best gecontroleerde manier om oppervlakkige huidlagen te verwijderen.

Die huidlagen worden door een nieuwe huid vervangen. Je huid ziet er hierdoor veel jonger en egaler uit. De huidtextuur wordt gladder en huidonregelmatigheden veroorzaakt door bijvoorbeeld acné, rimpels en littekens kunnen verdwijnen.

Dermabrasie

Bij dermabrasie schaaft de arts de oppervlakkige lagen van de huid tot in het laagje onder de opperhuid af. De plastische chirurg past dermabrasie vooral toe voor het verwijderen van tatoeages, rimpels en littekentjes van acne. Bij oppervlakkige, niet te diepe littekens is het resultaat het beste.

Dermabrasie vindt plaats onder algehele of plaatselijke verdoving. Voor de arts met de behandeling begint wordt de huid goed schoongemaakt.

Om de huid af te schaven wordt een snel ronddraaiende borstel met staaldraad of een schijf met diamantkorrels gebruikt. Het kan noodzakelijk zijn een huidafwijking meerdere keren met dermabrasie te behandelen.

Chemische peeling

Chemische peeling is een methode om kleine oppervlakkige rimpels en onregelmatigheden door bijvoorbeeld acné minder zichtbaar te maken. Ook verkleuringen van je huid kunnen verminderen. Daarnaast geeft een peeling een sterk verfrissend effect.

Bij een chemische peeling wordt een vloeistof op de huid aangebracht waaraan chemicaliën zoals trichloorazijnzuur of vloeibaar fenol zijn toegevoegd. De vloeistof heeft even tijd nodig om in te werken. Het inwerken van de vloeistof geeft een schrijnend gevoel. Van tevoren moet de huid goed schoon zijn. Chemische peeling vindt plaats zonder verdoving.

Vergelijking

Lasertherapie, dermabrasie en een chemische peeling zijn methoden om rimpels en oneffenheden van je huid minder zichtbaar te maken. Welke methode de voorkeur verdient, verschilt van persoon tot persoon.

Een combinatie van verschillende technieken is vaak mogelijk en soms zelfs noodzakelijk voor het beste resultaat. Ook de voorkeur van de arts en zijn ervaring met een bepaalde methode speelt bij de keuze een rol. Wel wint lasertherapie de laatste tijd terrein van dermabrasie. Met dermabrasie kan de arts namelijk wat minder verfijnd werken.

Auteur