Schaamlipcorrectie uit taboesfeer

Wanneer zijn je schaamlippen 'abnormaal'?

Getty Images

Hoewel er niet vaak over gesproken wordt, is in Nederland de schaamlipcorrectie een veel uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep. Wanneer kun je een schaamlipcorrectie overwegen? En hoe gaat de ingreep in z'n werk?

Meestal gaat het om een verkleining van de labia minora, de kleine - of binnenste - schaamlippen. In sommige gevallen kunnen de binnenste schaamlippen zo sterk vergroot zijn, dat de vrouw er enorm hinder van ondervindt. Zowel jonge vrouwen als vrouwen op leeftijd kampen met deze problemen. Een schaamlipcorrectie biedt in deze gevallen een relatief eenvoudige en elegante oplossing.

De schaamlippen

De labia majora - de buitenste of grote schaamlippen - beschermen de schaamspleet. Ze zijn bedekt met schaamhaar en bestaan uit huidweefsel met onderliggend vetweefsel en talgkliertjes.

De binnenste of kleine schaamlippen bestaan uit slijmvliesweefsel en zij beschermen de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de vaginaopening. De binnenste schaamlippen zijn onderdeel van de erogene zone van de vrouw en zij zwellen tijdens seksuele opwinding sterk op; dit heeft een stimulerend effect tijdens de geslachtsgemeenschap.

Bij jonge meisjes zijn alleen de buitenste schaamlippen zichtbaar; de binnenste schaamlippen zijn nog minuscuul. Tijdens de pubertijd krijgt het hele lichaam, en dus ook de binnenste schaamlippen, ineens een enorme groeispurt en lijken ze buiten proportie te groeien. Het is normaal dat de kleine schaamlippen uiteindelijk iets buiten de grote schaamlippen zichtbaar zijn.

Allerlei maten en vormen

Schaamlippen komen in allerlei maten en vormen voor. Ze kunnen groot, klein, dik, dun, lang, donker, roze, glad, 'rommelig', asymmetrisch of vervormd zijn... Schaamlippen zijn nu niet direct een onderwerp voor vergelijking en het is daarom lastig om te beoordelen wat 'normaal' of 'abnormaal' is. De benaming kleine schaamlippen is bovendien verwarrend, want bij veel vrouwen zijn de kleine schaamlippen groter dan de grote schaamlippen. Vaak zijn ze een stukje zichtbaar aan de buitenkant van de vulva. Dit is normaal.

Maar hoe weet je wanneer jouw schaamlippen abnormaal zijn? Hierbij een tweetal kanttekeningen. Ten eerste is je eigen tevredenheid over je lichaam - en dus ook over je schaamlippen - het beste uitgangspunt. Ten tweede zijn de meeste foto’s in tijdschriften gephotoshopped. Laat je niet onzeker maken door aangepaste vulva's, die er uitzien als van een tienermeisje.

Schaamte en pijn

Toch kun je reden hebben om te twijfelen over je schaamlippen. Je schaamt je tijdens het zwemmen/douchen/sauna voor hun vorm en grootte. Je ondervindt pijn bij het fietsen of hinder bij het sporten en als je strakke kleding draagt. Je bent seksueel geremd als je met je partner vrijt. Of je schaamlippen zijn veranderd door zwangerschap en bevalling.

In zo'n geval kun je je vrijblijvend laten informeren over de mogelijkheden van een eventuele schaamlipcorrectie. Een eerste consult is soms gratis. Natuurlijk moet je hiervoor je gêne overwinnen, maar Arthur Ludlage, arts en directeur van MediConsult (kliniek voor esthetisch plastische chirurgie), merkt geruststellend op: "In mijn praktijk zijn alle verzoeken om een schaamlipcorrectie tot nu toe zeer terecht geweest."

De operatie

Er worden zelden correcties aan de grote schaamlippen uitgevoerd. Huidweefsel geneest minder snel en mooi dan slijmvliesweefsel. De hoeveelheid onderhuids vetweefsel bepaalt mede de grootte van de buitenste schaamlippen. Eventueel kan liposuctie van de buitenste schaamlippen en/of de venusheuvel een oplossing bieden. Schaamlipcorrecties aan de kleine schaamlippen vinden wel regelmatig plaats. De ingreep wordt tijdens een dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving uitgevoerd (eventueel met een roesje). De plastisch chirurg haalt het overtollig weefsel weg en de wondjes worden met kleine oplosbare hechtinkjes gesloten.

Er is een kleine kans op zwelling en nabloeding na de ingreep. Je moet daarom even bedrust houden en je krijgt een ijskompres op het wondgebied. Na enkele uren mag je naar huis. De pijn na de ingreep valt mee en is met paracetamol 500 mg goed te bestrijden. Je kunt de volgende dag gewoon douchen of baden en de hechtingen lossen na 8-10 dagen vanzelf op.

De labia minora genezen in de regel snel en zonder littekens. Na enige tijd is er niets meer te zien of te voelen van de ingreep. Je kunt het vergelijken met een wondje/hechting in je mond. Een schaamlipcorrectie is een relatief kleine ingreep met een mooi en blijvend resultaat.

Cosmetisch of plastisch?

Een schaamlipcorrectie wordt door een plastisch chirurg uitgevoerd; zowel in klinieken voor plastische chirurgie als in een algemeen ziekenhuis. Het is van belang om een arts te kiezen waar jij je prettig bij voelt. In sommige gevallen kun je samen met hem de grootte van de correctie bepalen. Omdat je schaamlippen functioneel zijn, is een overcorrectie (te veel weghalen) niet gewenst.

Laat je vooraf goed informeren over de kosten en vergoedingen van de ingreep. De zorgwet vergoedt in principe geen cosmetische chirurgie; in sommige gevallen vinden plastisch chirurgische ingrepen op medische indicatie in een algemeen ziekenhuis plaats. Informeer bij je behandelaar en bij je zorgverzekeraar wat de regels voor jouw situatie zijn. De kosten van een schaamlipcorrectie bedragen tussen de 1000-1600 euro.

Auteur