'Nieuwe techniek laat blinden weer zien'

Getty Images

BAARN - Onderzoekers van Weill Cornell Medical College hebben een methode gevonden waarmee blinde muizen kunnen zien. Een combinatie van gentherapie en elektronica zorgt ervoor dat hun netvlies weer werkt.

Deze ontdekking betekent een doorbraak in het onderzoek naar hulpmiddelen voor blinden die een aandoening hebben aan hun netvlies. Met de huidige technieken kunnen zij hooguit licht en donker onderscheiden. Voor het eerst kan hun zicht nu mogelijk weer hersteld worden.

Oorzaak blindheid
Je ziet iets als er licht valt op fotoreceptorcellen in het netvlies. Deze cellen zetten beelden om in elektrische signalen. De signalen worden naar de hersenen verstuurd, die ze vervolgens weer vertalen naar beeld. Blindheid is vaak het gevolg van aandoeningen aan het netvlies, die ervoor zorgen dat de fotoreceptoren niet werken of de signalen niet goed worden doorgegeven aan het brein.

Chip
Sheila Nirenberg en haar collega’s ontwikkelden een chip die beeld vertaalt naar elektrische signalen die de hersenen kunnen begrijpen. Ze testten deze techniek bij blinde muizen waarvan met gentherapie de cellen extra gevoelig gemaakt waren voor licht. De combinatie van chip en gentherapie zorgde ervoor dat hun netvlies weer signalen produceert en naar de hersenen stuurt.

Star Trek-bril
"Het zijn spannende tijden. We kunnen blinde netvliezen van muizen weer laten zien en we proberen dit zo snel mogelijk ook voor mensen mogelijk te maken”, zegt Nirenberg. Hoewel daar nog veel vervolgonderzoek voor nodig is, ziet Nirenberg een toekomst voor zich waarin blinden een 'Star Trek-bril' dragen die licht omzet in elektrische signalen die het brein kan vertalen naar een beeld. 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Bron 
  • Medical Xpress