De laatste feiten over de Mexicaanse griep

Gezonde mensen en deze ziekte

Getty Images

Het griepseizoen is gestart. Ruim een derde van de gemelde ziektegevallen is veroorzaakt door Influenza A(H1N1) 2009. En er zijn ondertussen in Nederland ook alweer mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Is er reden voor paniek? We hebben de laatste feiten even in het kort voor je op een rij gezet.

Overlijden vooral jonge, gezonde mensen aan de Mexicaanse griep?

 

Nee, ook aan de gewone seizoensgriep overlijden elk jaar mensen die niet tot de risicogroepen behoren. Hoeveel is niet bekend.

Is de kans dat gezonde kinderen overlijden groter bij de Mexicaanse griep dan bij 'gewone' griep?


Het RIVM zegt hierover: "Dat weten we niet. We weten alleen dat het overlijden van gezonde kinderen bij 'gewone' griep heel zeldzaam is. En dat de Mexicaanse griep tot nu toe meer jonge en minder oude mensen treft dan 'gewone' griep.

Wat moet je doen als je denkt dat je de Mexicaanse griep hebt?


Ga vooral niet naar de huisarts. In de nieuwe richtlijnen is het zelfs niet nodig om je huisarts te bellen als je niet in een risicogroep zit. Risicogroepen zijn kinderen jonger dan 2 jaar, zwangere vrouwen in het derde trimester, mensen die aan een chronische longziekte lijden en het lijkt erop dat mensen met obesitas ook meer kans lopen op de Mexicaanse griep.

Hoeveel dagen ben je ziek van de Mexicaanse griep?

Net als met de gewone griep verschilt dat natuurlijk per persoon. Maar gemiddeld worden de symptomen van de Mexicaanse griep na een week minder.

Vanaf welk moment is het niet meer besmettelijk voor andere mensen in mijn omgeving?

De Mexicaanse griep is besmettelijk vanaf het moment dat je symptomen hebt tot en met de zevende ziektedag. De besmettelijkheid is het hoogst tijdens het begin van de ziekte. Dus ook al voel je je beter na een paar dagen, blijf toch binnen tot je echt helemaal hersteld bent.

Hoe voorkom ik dat ik de Mexicaanse griep krijg?

Tijdens een grieppandemie is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat je ook ziek wordt. Maar je kunt wel iets doen om de kans op besmetting met het virus te verkleinen. Een aantal tips kun je hier vinden.

Noot van de redactie:

Update: hoe zit het nu met de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),is een griepvirus dat in 2009 en 2010 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico. Er worden ook enkele andere namen gehanteerd, waaronder (nieuwe) influenza A (H1N1) en (vooral in de eerste dagen na de uitbraak) varkensgriep.

Achteraf gezien was het in zowel 2009 als 2010 ondanks de aanwezigheid van het Mexicaanse griep virus juist een zeer mild griepseizoen met het laagste aantal griepdoden in jaren. Wereldwijd overlijden er jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan de 'normale griep'.

Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop. De slachtoffers van de Mexicaanse griep zijn doorgaans ouderen, zeer jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte is daarmee niet gevaarlijker dan de seizoensgriep, het virus kan echter dieper in de luchtwegen doordringen. Dit vergroot mogelijk de kans op een longontsteking.

Meer informatie over griep vind je in onze griep-special.

Auteur 
Bron 
  • RIVM