Net getest: Luchtbevochtiger

Droge lucht kan voor problemen zorgen

Getty Images

Een te droge lucht in huis of op kantoor kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken, zoals uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte, een prikkelende keel, droge hoest, droge en schilferige huid, gebarsten lippen, droge en branderige ogen, irriterende contactlenzen, verminderde weerstand, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Een luchtbevochtiger schijnt uitkomst te kunnen bieden. Ik ben benieuwd!

Wat is het?

De Philips SCH580 Avent Luchtbevochtiger voorkomt irritatie van de slijmvliezen en helpt de babyhuid zijdezacht te houden. De bijgeleverde hygro-thermometer controleert de luchtvochtigheid en temperatuur van de babykamer (in het ideale geval 16 tot 20 graden Celsius bij een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent).

Wat belooft het?

Een comfortabele luchtvochtigheidsgraad helpt slijmvliesirritatie en een pijnlijke keel te voorkomen, waardoor de weerstand tegen infecties wordt verhoogd.

Vocht in de lucht houdt de huid gezond en zacht. De koele, gezonde nevel die wordt geproduceerd door de hoogfrequente ultrasone golven veroorzaakt geen condens en leidt ook niet tot een stijging van de kamertemperatuur. Door de instelbare nevelafgifte (4 standen) kun je zelf de hoeveelheid nevel bepalen die wordt afgegeven. Werkt geluidloos.

Voor wie?

Eigenlijk is de Avent Luchtbevochtiger specifiek bedoeld voor de babykamer. Maar omdat de luchtvochtigheid in de babykamer (en de rest van het huis) bij mij prima in orde is, besluit ik de bevochtiger op de redactie te testen.

Ervaring

Een telefoontje naar Philips leert mij dat er geen maximale ruimte is waarin de luchtbevochtiger z'n werk doet. "Maar het duurt in een grote ruimte wel langer om de luchtvochtigheid op peil te krijgen. En in sommige ruimtes zo lang dat het geen effect heeft, zoals in een kantoortuin", aldus een medewerker bij Philips. Op internet lees ik dat 40 m2 het maximum is. De redactie is ongeveer 64 m2 en vaak staan de deuren open. Ik verwacht dus geen wonderen van de luchtbevochtiger.

Ik zet de hygro-meter op mijn bureau en de luchtvochtigheid is maar 30. Collega Ilona grapt: "Go home, very unhealthy." De luchtbevochtiger gaat dus meteen aan. Al heeft dat nog wel wat voeten in de aarde. Het is onmogelijk om 'm te vullen zonder dat het een natte kliederboel wordt. Binnen 3 uur is de luchtvochtigheid bij mijn bureau keurig 45. Maar zet ik de meter bij een collega op haar bureau, dan zakt de luchtvochtigheid meteen naar 30 of lager.

Conclusie

De luchtbevochtiger werkt dus wel, maar alleen voor degenen bij wie hij op het bureau staat. Maar eerlijk is eerlijk, de Avent Luchtbevochtiger is dan ook specifiek ontworpen voor de babykamer. In de babykamer zal hij ongetwijfeld perfect werken, omdat de oppervlakte kleiner is.

 

Auteur