Onderzoekers UMC Utrecht ontdekken nieuwe genetische ziekte

Getty Images

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een nieuwe genetische afwijking ontdekt. Deze leidt bij jonge kinderen tot een longontsteking met fatale afloop. In totaal zijn nu vier overleden kinderen uit een Nederlandse én een Amerikaanse familie geïdentificeerd met deze chromosoomafwijking.

De nieuw beschreven aandoening kenmerkt zich door een verhoogde infectiegevoeligheid, door onderdrukking van een deel van de natuurlijke afweer. Dit leidt tot een ernstige, snel ontwikkelende luchtweginfectie bij jonge kinderen die in alle bekende gevallen (uiteindelijk) tot de dood heeft geleid.

Mutatie NSMCE3-gen

Het gaat om een mutatie van het zogenaamde NSMCE3-gen, dat een rol speelt bij de productie van eiwitten die de regulering van celdeling en DNA-reparatie verzorgen. Door de mutatie raakt dit systeem ontregeld waardoor bij patiënten met de betreffende mutatie de chromosomen van lymfocyten in het bloed beschadigd raken. Bij chromosoomonderzoek zien artsen dan ook afwijkende, gebroken of (deels) verdwenen chromosomen. Dit zorgt er voor dat de afweer tegen virussen verstoord raakt. Virussen krijgen dan de kans om patiënten te infecteren.

Ook bij bij Amerikaanse familie

Door de typische verschijnselen in combinatie met de gevonden chromosoomafwijkingen werd besloten het gehele genetisch materiaal te onderzoeken bij een familie waarbij artsen de betreffende mutatie aangetroffen. Daarnaast vonden ze in GeneMatcher, een internationale database voor genetische afwijkingen in de Verenigde Staten, nóg een familie waar twee kinderen waren overleden ten gevolge van de NSMCE3-genmutatie.

"Door het gebruik deze database,waarin onderzoekers hun bijzondere genetische varianten kunnen delen, zijn wij in contact gekomen met Amerikaanse onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Houston (VS). Het feit dat de familie in de VS niet alleen gedeeltelijk dezelfde genetische verandering droeg, maar ook hetzelfde ziektebeeld had, heeft het ons geholpen bij het beter begrijpen van het ziektebeeld. Samen met onderzoekers van de University of Sussex in Engeland werd vervolgens het ziektebeeld met celexperimenten beter in kaart gebracht", zegt Saskia van der Crabben.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Clinical Investigation.

Bron 
  • UMC Utrecht