Rode druif en bosbes goed voor weerstand

Getty Images

Rode druiven en bosbessen verbeteren mogelijk het immuunsysteem. Dat blijkt uit een analyse van 446 voedingsstoffen uitgevoerd door de Oregon State University. 

Van alle bestudeerde voedingstoffen bleken er slechts twee de immuunfunctie echt te vergroten: resveratrol in rode druiven en pterostilbeen in bosbessen. Beide verbindingen - die stilbenoïden genoemd worden - werken samen met vitamine D en hebben een significante invloed op het CAMP-gen dat betrokken is bij de immuunfunctie.

Onderzoek
De conclusies van de onderzoekers zijn gebaseerd op experimenten in het laboratorium en bewijzen nog niet dat hetzelfde zou gebeuren als je de bessen of druiven zou eten. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Nutrition and Food Research

"Uit een studie naar honderden voedingsstoffen vielen alleen deze twee echt op", aldus onderzoeker Adrian Gombart. "Hun samenwerking met vitamine D om de uitdrukking van het CAMP-gen te vergroten was significant en intrigerend. Het is een zeer interessante interactie."

Voeding
Naar resveratrol zijn al veel onderzoeken gedaan, ook op het gebied van hart- en vaatzieken en kanker. Het is voor het eerst dat onderzoek laat zien dat de stof duidelijk samenwerkt met vitamine D waardoor het effect groter wordt. Vervolgonderzoek moet meer duidelijkheid geven over het effect van voeding op het immuunsysteem en de mogelijkheden voor nieuwe behandelingen op basis van de voedingsstoffen. 

Bron 
  • Science Daily