Waarom het belangrijk is om goed uit te zieken

Bacteriële infectie of vermoeidheid door griep

griep-ziek
Getty Images

In de donkere herfstmaanden en winter zijn veel mensen geveld door de griep. Na een paar dagen rust voel je je vaak al een stuk beter. Huisartsen adviseren dan ook niet voor niets om uit te zieken. Maar waarom is dat zo belangrijk?

Je voelt de griep opkomen, je neemt een paracetamol in en gaat weer verder zonder goed uit te rusten. Niet verstandig. Veel mensen denken dat je dan een tweede keer griep kunt krijgen, maar dat is in principe niet het geval. Je kunt wél een bacteriële infectie oplopen, zoals een longontsteking. Daarnaast loop je het risico om een half jaar of langer vermoeidheidsklachten te houden. Goed uitzieken is dus echt heel belangrijk.

Bacteriële infectie door griep

Wanneer je een normale afweer hebt en je rust neemt, ben je er meestal binnen een week weer bovenop. Ziek je niet goed uit, dan kun je een bacteriële infectie bovenop het griepvirus krijgen. Denk hierbij aan een middenoorontsteking, longontsteking, bronchitis en ontsteking van de hartspier. Het risico om een infectie te krijgen is nog groter voor bepaalde groepen mensen, zoals jonge kinderen en mensen boven de 65 jaar. Ook mensen die al een hart- of longziekte of een verminderde weerstand hebben, moeten extra voorzichtig zijn. Voor deze mensen kan de griep gevaarlijk zijn. Vandaar dat aan deze risicogroepen de griepprik wordt aangeboden. 

Hoelang moet je uitzieken?

Griep is vervelend, maar gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Na ongeveer vijf tot negen dagen is het virus weer uit je lichaam. Je blijft in die tijd meestal besmettelijk voor anderen. De koorts is vaak al wel na drie tot vijf dagen over. Wanneer je geen koorts meer hebt, wordt geadviseerd om nog één tot drie dagen rust te nemen. Het is dus verstandig dat je in ieder geval een week uitziekt. Na die week kan het soms nog wel een paar weken duren voordat je je weer helemaal fit voelt. Klachten als vermoeidheid en kriebelhoest kunnen nog lang aanhouden. 

Voorkomen is beter dan genezen

Ben je (nog) niet ziek? Probeer dan te voorkomen dat je besmet raakt met het griepvirus. Dit kan door je handen regelmatig te wassen met water en zeep en je gezicht niet te veel aan te raken. Daarnaast is het verstandig om contact met grieppatiënten zoveel mogelijk te vermijden. 

Als je al wel ziek bent geworden en anderen niet wilt besmetten, dan kun je je het beste houden aan de volgende adviezen:

  • Raak zo min mogelijk jouw neus en mond aan.
  • Moet je niezen of hoesten? Houd dan een zakdoek voor jouw neus en mond. Of hoest/nies in je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na één keer gebruik.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.

Heb je griep en maak je je zorgen over je gezondheid? Neem dan contact op met de huisarts, vooral als je ook nog eens benauwd wordt, er veel slijm loskomt bij het hoesten, je suf wordt en heel weinig drinkt of plast.

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Thuisarts