Dit is waarom blauwe bessen goed voor je zijn

Blauwe bessen supergezond

Getty Images

Dat broccoli, tomaat, citrusvruchten en vette vis gezond zijn, is wel redelijk bekend. Maar in dit rijtje hoort ook de blauwe bes. De blauwe bes was een tijd vergeten, maar wordt nu langzamerhand herontdekt.

Dit kleine besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter.

Daarnaast zitten ze ook nog eens boordevol vitaminen: vitamine A, vitamine C, vitamine B,B1, B2, B6, vitamine E en K. Daarnaast bevatten ze ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium.

Antioxidanten tegen veroudering

Ook bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker.

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Naast blauwe bessen bevatten ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel antioxidanten. Vitamine C uit groente en fruit is een van de belangrijkste antioxidanten voor het lichaam.

Suiker vermindert werking

Een nadeel van blauwe bessen is dat de gezonde eigenschappen snel verminderen als je de bes combineert met suiker. Het eten van veel blauwe bessenjam (ook de light versie) is dus geen aanrader.

Je kunt de bessen het beste direct na aankoop eten. Kies voor stevige blauwe bessen met een zilverachtige waas. Neem geen verschrompelde of overrijpe bessen, deze hebben al veel van hun gezonde stoffen verloren.

Bewaar de bessen ook niet te lang, omdat hierdoor alle gezonde stoffen verloren gaan. Maximaal 5 dagen in de la van je koelkast.

Gezonde voeding

Met een gezonde voeding krijg je in principe voldoende antioxidanten binnen. Echter,  per soort fruit en groenten kan het gehalte aan antioxidanten nogal verschillen. Varieer daarom voldoende, zodat je alle voedingsstoffen en antioxidanten voldoende binnenkrijgt.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Groenten Fruit Bureau