Boekrecensie: De zesde smaak

Bijzondere recepten en technieken

Getty Images

Eten is niet alleen maar functioneel. Een goede (thuis)kok vertaalt de passie die hij in de keuken voelt door naar de gezonde en gevarieerde gerechten die hij op tafel zet. Chefkok Ben Snackers deelt zijn liefde voor smakelijke gerechten niet alleen met zijn tafelgasten, maar ook met jou in het kookboek 'De zesde smaak'.

De zesde smaak is een bijzonder kookboek. Het is geen recht-toe-recht-aan verzameling van recepten met een harde kaft en gebonden rug. Het is een praktisch, handzaam ringgebonden boekje met niet alleen recepten, maar ook heel veel wetenswaardigheden over voeding, kookmethodes en andere keukengerelateerde zaken. Het fijne is: door de handige ringband blijft het boekje mooi rechtop staan op het aanrecht. Zo is het extra makkelijk om tijdens het koken nog een blik op de receptuur te werpen.

Recepten

Naast zoet, zuur, zout, bitter en umami (de vijfde smaak, oftewel de smaak van ‘heerlijkheid') is er volgens chefkok Ben Snackers nog een andere smaak; de zesde smaak. En het is die smaak die hij in zijn boek probeert te vangen. Dit doet hij met recepten voor aïoli, pesto en kruidenboter, maar ook bij bijzondere gerechten als schiacciata di manzo (platgeslagen rund), pasta met zalm en limoncello en garnalen in kruidenolie.

De ingrediënten voor de gerechten in De zesde smaak zijn gewoon in de buurtwinkels verkrijgbaar. Bovendien worden er bij vrijwel ieder recept alternatieven gegeven zodat je kunt variëren.

Uitleg

Draai je het boek om, dan vind je uitleg over maten, hoeveelheden, producten en bereidingswijzen. Denk aan het juiste formaat van een thee- of eetlepel, maar ook uit welke mix van kruiden Jamaican jerk spice, funky chicken mix of bijvoorbeeld shoarmamix nu eigenlijk bestaat. Daarnaast vind je in deze kant van het kookboek uitleg over verse groene kruiden en hun smaken, recepten van dressings en sauzen en meer over de keukenaspecten van azijn en olijfolie. Interessant is ook het gedeelte over kooktechnieken. Slow cooking, oftewel langzaam garen, komt aan bod, maar er wordt ook gesproken over lang garen (voor vlees met veel bindweefsel zoals stoofvlees), over koken met een cederhouten ovenplank en over koken met een himalaya zoutplaat. Daarnaast legt Snackers uit wat nu het verschil is tussen een gewone oven en een heteluchtoven én vertelt hij wat je behalve ontdooien en opwarmen nog meer kunt doen met je magnetron.

De zesde smaak
Getty Images
Ben Snackers was jarenlang chefkok in zijn eigen horecagelegenheden. Daarna hield hij zich bezig met het opzetten van restaurants, verfijnen van bestaande menu's en het bedenken van nieuwe concepten. De foto's in De zesde smaak zijn gemaakt door Kim Slokkers-Niggebrugge. Het boek is te bestellen via dezesdesmaak.com.

Auteur