Deze 3 verse kruiden zijn onmisbaar in je keuken

Lekker, vers en heilzaam

Getty Images

Ze zien er leuk uit, zijn een smakelijke toevoeging aan gerechten en kunnen je ook nog eens helpen bij allerlei gezondheidskwaaltjes. Kruiden zijn er in allerlei soorten en maten, maar eerlijk is eerlijk: vers blad is echt het lekkerst. Hoog tijd om wat potjes in de vensterbank, op het balkon of op de tuintafel te zetten.

1. Basilicum

Zelfs als je nog nooit in Italië bent geweest, proef je bij gerechten met basilicum een beetje van Italiaanse zomeravonden. Dit mediterrane keukenkruid wordt vaak gebruikt in pasta’s en in combinatie met tomaat. Ook is basilicum het hoofdingrediënt van de pesto. Verse basilicumblaadjes zijn het meest smaakvol, denk maar aan een salade caprese. Door te lange verhitting verliest het kruid zijn smaak: voeg de basilicum daarom op het laatste moment pas toe in warme gerechten.

Dit kruid kan verlichtend werken bij:

  •  een opgeblazen gevoel en winderigheid
  • misselijkheid
  • maagkrampen
  • oprispingen

Ben je misselijk en heb je last van je buik? Sommige mensen zweren bij een basilicum-thee. Stop wat verse basilicumblaadjes in kokend water en laat goed trekken. De thee heeft een kruidige (na)smaak.

2. Munt

Hartige vleesgerechten, zoete desserts, thee of tandpasta: de specifieke smaak van munt kom je op allerlei plekken tegen. De geur kan rustgevend én oppeppend werken. Denk maar aan een verkwikkend bad met een paar druppels muntolie. Het kruid is daarnaast een krachtige slijmoplosser: verstopte luchtwegen openen zich na een stoombad en je verzacht de keel door verse munt-met-honingthee te drinken. Munt is een echte alleskunner: het keukenkruid kan zelfs een stevige hoofdpijn iets verzachten.

Dit kruid kan verlichtend werken bij:

  • stress
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • hoest en keelpijn

Als je last hebt van reisziekte kan de geur van munt helpen bij een suf gevoel of misselijkheid. Stop in dat geval een flesje pepermuntolie in je handbagage, zodat je er op ieder moment aan kan ruiken.

3. Bieslook

Dit keukenkruid wordt vaak gebruikt als decoratie. Koks gooien vlak voordat zij het gerecht serveren, snel nog een handje geknipte bieslook over het bord. Maar weinig mensen weten dat dit keukenkruid barst van de vitaminen en mineralen. Door dagelijks vijftig gram bieslook te eten, krijg je meer dan genoeg vitamine A en K binnen. Bieslook is, net als knoflook, een natuurlijke ontstekingsremmer. Dat komt door het stofje quercetine. Het kruid heeft een vochtafdrijvende werking en zou de spijsvertering stimuleren. Bieslook is vooral lekker in gerechten met ei of aardappel. Ook in soepen komt de lichte uiensmaak goed tot zijn recht.

Dit kruid kan verlichtend werken bij:

  •  diarree
  • winderigheid
  • slechte eetlust

In dit geval is vers echt het best: gedroogde bieslook heeft zijn smaak en veel van zijn gezonde eigenschappen verloren.

Met deze tips kan je de hele zomer genieten van kruiden uit eigen tuin.

Zonliefhebbers

Veel kruidenplanten zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Zet ze daarom op een plek waar ze zoveel mogelijk zon krijgen. Het liefst dichtbij het huis: zo staan de planten misschien iets beter beschut en heb jij ze ook met slecht weer altijd bij de hand.

Snoeien doet groeien

Groene kruiden in je tuin? Gebruik ze! Als je regelmatig oogst, zorg je ervoor dat de planten gezond blijven en de hele zomer doorgroeien. Bovendien worden er op deze manier geen bloemen gevormd. En dat is in dit geval maar beter ook: een bloem vermindert de smaak van de plant en vergt veel energie. Het is beter als deze energie in nieuw, vers blad wordt gestopt.

Stengels

Hoewel je voor een recept vaak alleen wat blad nodig hebt, is het belangrijk om ook de stengels mee te oogsten. Zo stimuleer je de groei van de plant. Basilicum knip je bijvoorbeeld af tot aan het laatste paar blaadjes. Munt en bieslook mogen net boven de grond worden afgeknipt (ongeveer twee centimeter overhouden) en rozemarijn gedijt beter bij een kleine oogst. Af en toe enkele takjes weghalen om het kruid een mooie vorm te geven is hier meer dan voldoende (vijf centimeter overhouden). De stengels van een basilicumplant kun je prima verwerken in een pesto(sausje) of in de soep.

Invriezen

Kruiden in overvloed? Peterselie, basilicum, dille en venkel zijn goed in te vriezen. Dit kan je op twee manieren doen: maak kleine bosjes van de kruiden en wikkel ze in folie; of hak de kruiden klein en leg ze in een schaaltje met water in de vriezer. Kruiden kan je ongeveer 12-18 maanden bevroren bewaren. Zo heb je zelfs het hele jaar plezier van de kruiden uit je eigen tuin.