Een stuk fruit: hoeveel is dat?

Appels met peren vergelijken

Appel en peer
Getty Images

Een gezond voedingspatroon bestaat uit minimaal tweehonderd gram groenten en twee stuks fruit. Met een weegschaal kun je die groenten nog wel bepalen - hoewel er natuurlijk wel een verschil zit tussen rauwe en gekookte groenten -, maar hoe zit dat met fruit?

Een banaan kun je niet vergelijken met een mango en een aardbei is wel een tikkeltje kleiner dan een sinaasappel. Hoeveel is een portie? En wat heb je nodig om aan die twee stuks (is twee porties) fruit te komen?

Vrucht

Een portie?
Aardbei Schaaltje (100 gram)
Abrikoos 5 stuks
Ananas Schijf (100 gram)
Appel 1 stuk
Avocado 1 halve
Banaan 1 stuk
Blauwe bes Schaaltje (100 gram)
Bosbes Schaaltje (100 gram)
Braam Schaaltje (100 gram)
Cranberry Schaaltje (100 gram)
Dadels 6 stuks
Druif Trosje (125 gram)
Framboos Schaaltje (100 gram)
Granaatappel 1 halve
Grapefruit 1 halve
Kers Schaaltje (125 gram)
Kiwi 2 stuks
Lychee Schaaltje (200 gram)
Mandarijn 2-3 stuks
Mango 1 kwart
Meloen Schijf (100 gram)
Mineola 1 stuk
Nectarine 1 stuk
Passievrucht 5 stuks
Peer 1 stuk
Perzik 1 stuk
Pruim 2-3 stuks
Rozijn / Krent 1 eetlepel
Sinaasappel 1 stuk

 

Fruit staat in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van fruit worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Groenten Fruit Bureau