Hoe kan ik mijn kind meer groente laten eten?

kind-groente
Getty Images

Mijn kind eet nauwelijks groente. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij meer groente eet?

Sanne (moeder van Sam 2,5 jaar)

Patricia Ploeger, kindervoedingsexpert: van zwangerschap tot tiener

Beste Sanne,

Dit zijn mijn 11 tips om je kind meer groente te laten eten:

1. Spiraalsnijder

Koop een spiraalsnijder voor groente (‘spirelli’). Dan kun je mooie groenteslierten maken. Dat noem je gewoon groentespaghetti. Want welk kind is er niet dol op pasta?

2. De hele dag door groente

Geef groente niet alleen tijdens de avondmaaltijd. Bied groenten ook aan bij de lunch of zelfs bij het ontbijt. Wat dacht je van snackgroente of verveelgroente :-)?

3. Snoeptomaatjes

Kinderen zijn vaak dol op snoeptomaatjes en ze willen alles pakken. Daar kun je slim gebruik van maken. Zet gerust een grote bak snoeptomaatje neer op tafel. Lekker in het zicht en binnen handbereik. Geef zelf het gezonde voorbeeld. Zo wordt het verleidelijk en eigenlijk heel gewoon om groente te snoepen. Tip: probeer dit ook eens met rauwe worteltjes.

4. Koop een plant

Koop een tomatenplant en laat je kindje die verzorgen (of doe het samen). Het blijkt dat kinderen die een plant verzorgen daadwerkelijk meer groente gaan eten.

5. Groente en fruit

Combineer groente met fruit. Wat dacht je van geraspte koolrabi met geraspte rode biet? Leuke toevoeging: wat rasp van een mandarijn (die hebben de meeste ouders standaard in huis). Heerlijk!

6. Eet groente als ontbijt

Je kunt groenten, zoals rode biet of pompoen, ook door yoghurt of kwark roeren en zelfs als ontbijt serveren. Rode biet in combinatie met avocado is ook heerlijk. Wat havermout erbij en klaar!

7. Maak groente als broodbeleg

Denk ook eens aan groente als broodbeleg. Zelf maken: wortel- of pompoenspread, doperwtjesspread of roerei met gekookte groente (gebruik gerust de groentekliekjes van de avond ervoor, ideaal). Ook lekkere combi’s: Gekookte, fijngesneden tomaat met wat knoflook en een drupje olijfolie. Pompoen, bieten- of avocadospread met verse geitenkaas en wat geraspte citroen- of limoenschil. Zelf kopen kan ook: groentespread met rode biet (bijvoorbeeld van de Kleine Keuken).

8. Varieer met groentegerechten

Groente is zo veelzijdig, de mogelijkheden zijn eindeloos: gevulde courgette uit de oven met zalm (kinderen smullen daarvan), paprika uit de oven (wordt zoet), een stamppotje van zoete aardappel en pompoen (lekker zoet), shakshuka (eiergerecht met groenten). Met welk gerecht kun jij je kleintje (toch) verleiden?

9. Bedenk grappige namen 

Zoek het in de naam of presentatie: Ken je Walter Wortel al? Of Piet Pastinaak? Zo is er altijd wel een grappige naam te bedenken. Of maak een piratenboot van de gevulde courgette (steek er een vlaggetje in) en vertel er een spannend verhaaltje bij ;-).

10. Verleid je kind met kleur

Verleid je kind met kleur tot een gezonde keuze. Ik doe dat met groente (en fruit) zo:

  • Je kind mag een kleur opnoemen (rood, oranje, paars etc.). Papa/mama kiest 'toevallig' iets gezonds (gr of fr). Je kind mag het pakken, voelen, eraan ruiken en in z'n mandje leggen. Jij vertelt wat het is.
  • Of doe het bekende 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is.....rood'. Je kind moet raden wat jij in gedachten hebt. En 'toevallig' is dit een groente- of fruitsoort (een rode paprika of tomaat bijv.).

11. Kook met verse ingrediënten

Ik houd van koken met verse ingrediënten, maar voor tomaat uit pak of blik maak ik graag een uitzondering. Wel zo makkelijk. Wist je dat je 100% tomaten in een pot of pak ook kunt meetellen voor de hoeveelheid groente? Ik gebruik voor mijn zoontje vaak passata (zonder toegevoegd zout/suiker). ‘Gezond eten voor je kind’ smaakt soms net even lekkerder met een tomatensausje.

Een gezonde groet,

Patricia Ploeger
Online kindervoedingsexpert/diëtist 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Ploeger is online kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Zij helpt (aanstaande) ouders met gezond eten zodat hun kind later groot en sterk wordt.