Zomerfruit: heerlijk en gezond

Weinig calorieën en veel voedingsstoffen

Getty Images

Fruit is hartstikke gezond. Er zitten weinig calorieën en juist veel voedingsstoffen in. Elke fruitsoort bevat weer andere goede stoffen. Zo bevat de zomerse açaibes weer andere stoffen dan de klassieke appel. Je kunt het best variëren in fruit om te profiteren van al het goede dat fruit te bieden heeft.

Een echte definitie van zomerfruit is eigenlijk niet te geven. Dat komt vooral omdat tegenwoordig elke fruitsoort het hele jaar door in de supermarkt te krijgen is. De een zal Nederlands fruit dat vooral in de zomer te koop is zomerfruit noemen. Denk aan aardbeien en blauwe bessen. De ander zal aan excentrieker fruit denken, zoals açaibessen. Weer een ander zal fruit uit zonnige landen zomerfruit noemen, zoals citroenen en sinaasappels. Ook een banaan zou dan onder zomerfruit vallen.

Vol gezonde stoffen

Hoe dan ook, iedereen zal zomerfruit associëren met lekker, vers en gezond. En dat is het! Het mooie is dat iedere fruitsoort weer een andere heerlijke smaak heeft, en ook een andere combinatie van gezonde voedingsstoffen. In het algemeen bevat fruit veel vitamine A, C, foliumzuur, vezels, kalium en calcium, en bioactieve stoffen zoals flavonoïden en lycopeen. Maar de soorten verschillen onderling flink. Aardbeien, grapefruit, kiwi’s en sinaasappels bevatten bijvoorbeeld relatief veel vitamine C, een banaan veel magnesium, een meloen veel lycopeen en glutathion, uitheemse bessen zoals de açaibes en de aroniabes bevatten weer veel anthocyanen.

Varieer

Juist omdat elke fruitsoort weer andere (combinaties van) voedingsstoffen bevat, is het zo belangrijk te variëren. Door elke dag dezelfde fruitsoorten te eten, loop je de voedingsstoffen van andere fruitsoorten mis. Wat voor eten en drinken in het algemeen geldt, geldt dus ook voor fruit zelf: varieer. Dat is het beste voor je gezondheid en zo krijg je verschillende vitamines, mineralen, spoorelementen en bioactieve stoffen binnen.

Voordelen voor gewicht en gezondheid

In het algemeen bevat fruit weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Dat zorgt ervoor dat fruit goed is voor je gewicht en je gezondheid. Het kan helpen om de kans op hart- en vaatziekten en kanker te verkleinen. De bijdrage voor je gezondheid is het grootst als je twee keer per dag fruit eet. In Nederland eten we gemiddeld één keer per dag fruit, dus eet gerust meer, keuze genoeg!

Vers

Variëren is belangrijk, en het is dan ook lastig om te zeggen welke fruitsoort het gezondst is. De ene soort bevat andere voedingsstoffen dan de andere, maar ook binnen een fruitsoort kunnen er verschillen zijn in de hoeveelheid voedingsstoffen. Bijvoorbeeld door het ras, maar ook door de bodem waarin het fruit geteeld is of het seizoen en het klimaat waarin het fruit is gegroeid. Wat er wel te zeggen is? Dat vers fruit de meeste voedingsstoffen bevat.

Top 10 huishoudelijke aankopen van vers fruit

(per huishouden, in kilo)

 Appelen 22,33 
 Sinaasappelen 17,41 
 Bananen 13,67 
 Mandarijnen 7,44 
 Peren  5,10 
 Druiven 3,63 
 Kiwi's 3,44 
 Meloenen 3,27 
 Aardbeien 2,78
 Nectarines 2,07 

(Bron: Productschap Tuinbouw)

Fruit staat in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van fruit worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.

 

Auteur