5 vragen over... hardlopen voor vrouwen

Barbara Kerkhof helpt bij 'vrouwenkwesties'

Getty Images

Hardlopen is al lang geen mannensport meer. Vrouwen kunnen wel met andere problemen te maken krijgen dan hun mannelijke loopmaatjes. In het boek 'Hardlopen voor vrouwen' geeft Barbara Kerkhof daarom advies over tal van 'vrouwenkwesties': van ongesteld zijn tijdens een wedstrijd tot veilig blijven als het donker is. Als voorproefje op haar inspirerende boek beantwoordde ze voor Gezondheidsnet vijf vragen over hardlopen voor vrouwen.

1) Hoe maak je er tijd voor?

Veel vrouwen hebben het hartstikke druk. Met hun baan, een gezin, sociale verplichtingen, enzovoort. En dan moet er ook nog gesport worden. Hoe maak je dan tijd om te gaan hardlopen?

"Door heel goed te weten wat ik wel en niet belangrijk vind. Hardlopen is iets dat ik echt graag doe en daarom maak ik er tijd voor. Dat doe ik door soms juist te plannen en oppas te regelen voor mijn kinderen. En vaak pluk ik het moment; als blijkt dat ik ineens even kan gaan rennen, denk ik daar niet te lang over na (dat kost tijd) en ga ik snel de deur uit."

"De reden dat het mij lukt om veel te lopen, is echt omdat ik het heel graag wil, niet omdat het makkelijk is. En ik combineer mijn sociale leven zoveel mogelijk met hardlopen. Als je een lang gesprek met me wilt, kun je het beste met me mee gaan lopen."

2) Welke fysieke voordelen hebben vrouwen?

Een vrouwenlijf zit natuurlijk heel anders in elkaar dan een mannenlichaam. Welke fysieke voordelen hebben vrouwelijke loopsters ten opzichte van de mannen? En hoe zit het met de nadelen?

"Vrouwen schijnen betere duursporters te zijn, omdat ze in verhouding meer vet te verbranden hebben. In de praktijk merken we daar misschien niet zo heel veel van; de gemiddelde loper gaat niet voor ultra's (lopen langer dan de marathon) en dat is nu net de afstand waarop dat voordeel om de hoek komt kijken. Sommige mensen denken ook dat vrouwen pijn beter kunnen verdragen dan mannen, maar of dat echt zo is met hardlopen? Ik weet het niet."

"Het grootste nadeel voor vrouwen zit hem in het gevaar dat mannen soms voor hen zijn. Mannen denken er vaak niet eens bij na als ze in hun eentje in het donker gaan lopen; vrouwen doen dat meestal wel."

3) Moet je ergens rekening mee houden als je in de overgang bent en wilt (blijven) lopen?

"In de overgang worden je botten zwakker en daardoor kunnen ze sneller breken. Om je botten zo lang mogelijk 'jong' te houden, moet je ervoor zorgen dat je voldoende calcium en vitamine D binnenkrijgt via je voeding en eventueel via supplementen. Ook sporten helpt om je botten sterk te houden."

"Het belangrijkste voordeel van sporten is dat je er sterke spieren en een goede coördinatie van krijgt, waardoor je minder snel valt. Dus blijf bewegen! Blijf hardlopen, ook al raak je sneller vermoeid en heb je opvliegers. Hardlopen vermindert de klachten niet, maar van bewegen en buiten zijn ga je lekkerder in je vel zitten."

4) Waarom val ik niet af?

Als je bent gaan hardlopen om wat af te vallen, maar merkt dat dat niet lukt: hoe komt dat en hoe zorg je ervoor dat je toch die overtollige pondjes kwijtraakt?

"Sommige mensen vallen flink af als ze net zijn begonnen met hardlopen; het sporten geeft plotseling een boost aan hun stofwisseling. Je hebt meer honger en verliest toch gewicht... maar dat blijft meestal niet zo. Na een tijdje went je lichaam aan de nieuwe modus en val je niet meer af; je energiehuishouding reguleert de boel nu je een nieuwe hobby hebt gevonden."

"Er zijn ook lopers die helemaal niet afvallen als ze gaan lopen. Als je geen stofwisselingsprobleem- of ziekte hebt, kan dat veroorzaakt worden doordat je (iets) meer eet en drinkt dan je nodig hebt. Dat is een kwestie van het optellen en aftrekken van calorieën; je hebt soms echt niet heel veel extra nodig om op een gezond gewicht te raken en blijven."

5) Hoe loop je veilig in het donker?

"Allereerst: verlichting! Zorg dat je zichtbaar bent voor het verkeer om je heen, door reflectiemateriaal en lampjes te gebruiken. Veel lopers lopen rechts op wegen zonder fietspad (sinds 1991 is het in Nederland niet meer verplicht om tegen de rijrichting in te lopen). Het voordeel van links lopen is echter dat je verkeer ziet aankomen en dat je (als het niet al te donker is) oogcontact kunt zoeken met de bestuurder - zo weet je of hij je gezien heeft, of niet."

"Ik vind het 's avonds het fijnst om met iemand anders te lopen; dan voel ik me veilig en maakt het me niet uit waar we heen gaan. Als ik in mijn eentje het donker in ga, kies ik voor een bekende route die voor mij veilig voelt. Ik vermijd verlaten industrieterreinen en bepaalde hangplekken in de stad. Ik luister geen muziek in het donker; je hebt al je zintuigen nodig als je je met een redelijke snelheid door het donker voortbeweegt."

Barbara Kerkhof is schrijver, fotograaf en hardloopster. Ze liep acht marathons, een ultratrail en droomt over nog meer hardloopavonturen. Ze schreef samen met Cors van den Brink Helden van de 42 kilometer en maakte de foto's bij Het hardloperskookboek deel 1 en deel 2. In 2016 kwam de vernieuwde editie van haar boek Hardlopen voor vrouwen uit.

Auteur