Bietjes verbeteren uithoudingsvermogen

Getty Images

BAARN - Het lijkt misschien onwaarschijnlijk krachtvoer, maar rode bietjes zouden wel eens het geheime wapen kunnen worden van atleten. Uit onderzoek van de Amerikaanse St Louis University blijkt dat lopers die voor een wedstrijd bietjes eten harder rennen dan hun tegenstanders.

Elf fitte proefpersonen liepen twee keer vijf kilometer op een loopband. Ruim een uur voor de eerste poging aten ze een portie gebakken rode bietjes. Voor de tweede poging aten ze een even grote hoeveelheid cranberrysaus, die net zoveel calorieën bevatte als de bietjes.

​Sneller
Na het eten van de bieten, ging de gemiddelde snelheid van de lopers van  11,9 kilometer per uur omhoog naar 12,3 kilometer per uur. Na de bietjes hielden ze hun tempo ook langer vol: in de laatste 1,8 kilometer liepen de proefpersonen 5 procent sneller.

​Bietensap
Deze resultaten ondersteunen eerder onderzoek van de University of Exeter, waaruit bleek dat bietensap een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen en de bloeddruk verlaagt. Toen dronken proefpersonen zes dagen lang dagelijks bietensap of zwartebessenlimonade. Vervolgens ondergingen ze een fietstest. De sporters die bietensap gedronken hadden, verbruikten minder zuurstof en konden langer doorfietsen.

​Nitraten
Mogelijk zorgen de nitraten in de bieten ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor de zuurstoftoevoer naar de spieren verbeterd wordt.

Bron 
  • Daily Mail