Sportcompressiekleding: hulp voor je spieren

Minder spierpijn, betere prestaties

Getty Images

Helpt sportcompressiekleding je prestaties te verbeteren? Voetbalteams, marathonlopers en topsporters zoals Sven Kramer zweren er al jaren bij. Sportcompressiekleding geeft de spieren  steun, vermindert spierpijn en verkleint de kans op blessures. Ook steeds meer recreatieve sporters gebruiken compressiekleding.

Sportcompressiekleding is in de professionele sportwereld niet meer weg te denken. Volgens sportfysiotherapeuten verbetert compressiekleding de stabiliteit van de spieren en zorgt het voor een betere doorbloeding en zuurstofvoorziening van het spierweefsel. Het helpt de spieren beter te herstellen, zeker als de compressiekleding na de inspanning nog een paar uren gedragen wordt.[ITEMADVERTORIAL]

Sportcompressiekleding bestaat uit compressiebroeken, die rug en bovenbenen ondersteunen, en kousen. De laatste zijn er ook als 'sleeves' of 'tubes', kousen zonder voet. Sleeves zijn er ook voor de onderarmen, voor sporten waarbij meer stabiliteit voor de armspieren is gewenst. Sleeves kunnen na het sporten beter meteen worden uitgetrokken, om vochtophoping (oedeem) in handen of voeten te voorkomen.

Sportcompressiekousen

Vooral sportcompressiekousen zijn in groeiende mate populair bij hardlopers, schaatsers en sporters die veel ren-, spring- en draaibewegingen maken, zoals bij voetbal en veel zaalsporten. Bij hen komen klachten aan de onderbenen vaak voor. Dat komt doordat de druk in de onderbeenspieren tijdens een grote sportinspanning hoog kan oplopen. Behalve de spieren worden ook de pezen en de vliezen rond de kuitspieren en de schenen flink belast, met pijn als gevolg.

De compressiekous is voortgekomen uit een oude bekende: de huidkleurige steunkous, die weer afstamt van de steunkousen die al sinds de Middeleeuwen worden voorgeschreven bij spataderen. Tegenwoordig kunnen dankzij moderne materialen compressiekousen worden gemaakt die gedoseerde druk bieden op de juiste plaatsen. De kous werkt nog altijd volgens hetzelfde principe: de bloedcirculatie verbeteren door middel van druk.

Onderbeenklachten voorkomen

Compressiekousen helpen onderbeenklachten te voorkomen, zeggen fysiotherapeuten. Bij goede compressiekousen neemt de compressiewaarde af in de richting van het hart, dus van de enkel naar de knie. Op die manier ondersteunen ze de natuurlijke pompfunctie die de kuitspieren hebben voor de bloedcirculatie. Door de druk verbetert ook de afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Dat helpt snelle verzuring en overmatige spierpijn te voorkomen. Bij het neerkomen van de voet houden de kousen bovendien de zijwaartse beweging van de kuitspier in bedwang, wat scheelt in de belasting van pezen.

Sportprestaties

Kan compressiekleding de sportprestaties echt verbeteren en pijnklachten verminderen? Uit een reeks kleine onderzoeken zijn gunstige resultaten naar voren gekomen. Onderzoekers melden dat de bloedcirculatie aantoonbaar verbetert en dat sporters iets minder energie verbruiken terwijl ze iets beter presteren. De prestatieverbetering schommelt in de onderzoeken rond de 5 procent. Uit een onderzoek onder een groep van 50 Nederlandse militairen in 2009 bleek dat compressiekousen vooral werden gewaardeerd door degenen die snel last hebben van hun kuitspieren.

Ook recreatiesporters benadrukken de voordelen. Gebruikers zijn vooral positief over minder snel optredende vermoeidheid van de spieren en minder blessures. Sportfysiotherapeut en hardloper Frans van der Weijden adviseert sporters compressiekousen te dragen bij diverse indicaties. "Van langeafstandloper met een overbelastingsblessure tot een handballer met een geopereerde achillespees."

'Bijna geen kramp'

Hardloper Kees van Oostrum had eerst zijn twijfels over 'die strakke sokken', maar ging ze toch dragen op aanraden van een kennis. "Ik heb snel last van mijn achillespezen en van shin splint, pijn aan de scheenbeenspieren. Die compressiekousen had ik jaren eerder moeten kopen. Ik heb veel minder klachten en bijna geen kramp meer. Ik heb ze in de winkel laten aanmeten, een goede maatvoering is belangrijk. Ik heb ook een compressiebroek, dat scheelt iets in de vermoeidheid van mijn bovenbeenspieren. Het is allemaal wel lastig om aan te trekken, maar ik zou in elk geval nooit meer zonder compressiekousen willen lopen."