'Driekwart Nederlanders kan niet reanimeren'

Getty Images

De meeste Nederlanders weten niet wat ze moeten doen als er iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

74 procent weet niet welke handelingen er verricht moeten worden en bijna 60 procent weet niet waar de dichtsbijzijnde AED hangt, een draagbaar apparaat dat door gesproken opdrachten helpt bij reanimatie.

De overlevingskans na een hartstilstand wordt met 50 procent vergroot als binnen zes minuten wordt gereanimeerd met behulp van een AED. Het apparaat moet dan wel op de juiste manier worden gebruikt. 

Reanimatie starten

Uit het onderzoek blijkt verder dat 29 procent van de Nederlanders bereid is om zelf de reanimatie te starten. 43 procent doet dat alleen als er niemand anders in de buurt is die het kan.

"Snel reanimeren en vooral snel een schok geven om het hart weer normaal te laten kloppen kan het verschil maken tussen overleven of overlijden", zegt Michael Kuiper van de Nederlandse Reanimatieraad. "Daarom is het belangrijk dat de kennis van reanimatie en een AED goed is."

Volgens cijfers van de Nederlandse Hartstichting hebben elke week driehonderd Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 66 jaar.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • RTL Nieuws