Neurostimulatie helpt patiënt met blijvende pijn op de borst

Getty Images

Uitbehandelde patiënten met vernauwingen van de kransslagaders blijven te vaak rondlopen met hun pijnklachten op de borst. Veel patiënten weten niet dat zij in aanmerking kunnen komen voor zogenoemde neurostimulatie, meldt het Catharina Ziekenhuis.

Angina pectoris - pijn op de borst als gevolg van vernauwingen van de kransslagaders - kan zulke ernstige vormen aannemen dat een patiënt niet alleen bij geringe inspanning, maar ook in rust geplaagd wordt door pijnaanvallen. Ondanks de verschillende behandelingsmogelijkheden zoals een bypassoperatie, dotteren en medicijnen, blijft er een groep patiënten over die heel veel pijn blijft houden. Het zou om een groep van 400 tot 500 patiënten per jaar gaan. Slechts 50 van hen meldt zich voor neurostimulatie.

Elektrode en pacemaker

Voor deze pijnbehandeling wordt een elektrode tegen het ruggenmerg geplaatst. De arts brengt deze in contact met een klein pacemakerachtig apparaat, de zogenoemde neurostimulator. Daardoor neemt de pijn op de borst af of verdwijnt deze soms zelfs helemaal.

Geen pijn meer

"Meer mensen moeten hier van weten. Door middel van een eenvoudige behandeling kunnen we de pijn sterk verminderen en soms zelfs wegnemen. De neurostimulator dat in het lichaam wordt geïmplanteerd, stuurt via een kabeltje elektrische pulsen naar de elektrode die tegen het ruggenmerg is geplaatst. Die elektrische pulsen zorgen ervoor dat de kleine bloedvaatjes rondom het hart worden verwijd waardoor het hart beter wordt doorbloed. Door die betere doorbloeding krijgt het hart voldoende zuurstof waardoor er geen pijn meer optreedt.", aldus anesthesioloog-pijnspecialist Hans van Suijlekom van het Catharina Ziekenhuis.

Bron 
  • Catharina Ziekenhuis Eindhoven