Pure chocolade goed bij hartfalen

Getty Images

BAARN - Volgens onderzoekers van de UC San Diego School of Medicine zijn patiënten met hartfalen en diabetes type 2 gebaat bij pure chocolade. Zowel de functie van de hartspieren als van de gewone spieren verbetert.

Dit blijkt uit een kleinschalig onderzoek onder 5 extreem zieke patiënten. Bij deze patiënten was vooral sprake van schade aan de mitochondria in de skeletspieren. Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel en zorgen er bij de spieren voor dat deze kunnen bewegen en samentrekken. Zowel bij patiënten met hartfalen en diabetes type 2 is er sprake van een beperking in deze energiecentrales, waardoor de functionele capaciteit van de hartspier en skeletspieren afneemt.

Onderzoek
Epicatechine, een flavonoïde in onder andere pure chocolade, vergroot het volume van de mitochondria bij deze patiënten. Gedurende een periode van drie maanden consumeerden de deelnemers dagelijks pure chocoladerepen en -drank met een totaal van 100 mg epicatechine. Na de drie maanden vonden de onderzoekers een toename in het volume van de mitochondria en meer cristaes. Dit zijn inwendige membranen in de mitochondria, die van groot belang zijn voor het functioneren van de energiecentrales.

De resultaten zijn vergelijkbaar met eerdere onderzoeken bij dieren. In een vervolgstudie gaat het onderzoeksteam het effect epicatechine op de beweeglijkheid van patiënten, testen onder een grotere groep deelnemers. In deze studie zullen zij ook een controlegroep opnemen.

Auteur 
Bron 
  • Medical News Today