Risico's verwijde slagader bij vrouwen onderschat

Getty Images

ROTTERDAM - Vrouwen overlijden vaker na de behandeling van een verwijde buikslagader dan mannen. Een nauwkeurigere diagnose en een andere operatietechniek kan levens sparen, zo blijkt uit onderzoek van Nathalie Grootenboer van Erasmus MC.

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer tweeduizend mensen aan een gescheurde slagader, een gevolg van een verwijding van de slagader. Er zijn geen duidelijke symptomen, dus het wordt vaak per toeval ontdekt. Een bloeding door een gescheurde slagader in de buikis meestal dodelijk.

Kleinere slagaderen
Nathalie Grootenboer, arts-onderzoeker: "In de praktijk wordt over een verwijde slagader gesproken wanneer de diameter meer dan drie centimeter is. De behandeling start wanneer de diameter van de slagader meer dan vijf en halve centimeter is. Deze richtlijn is opgesteld op basis van onderzoek bij vooral mannen. Vrouwen hebben gemiddeld kleinere slagaderen dan mannen, waardoor zij nu in een verder gevorderd stadium van ziekte zijn voordat zij worden behandeld. Het is veel nauwkeuriger om over een verwijde slagader te spreken als de diameter ander half keer de grootte is van de normale slagader."

Operatie
Zowel na geplande als acute operaties overlijden vrouwen eerder dan mannen. Met de nieuwere operatietechniek waarbij een stent wordt ingebracht via de lies, overlijden vrouwen twee keer vaker dan mannen en ondervinden zij ernstige complicaties zoals een hartinfarct en bloedingen tijdens of kort na de operatie. Ook mislukt de ingreep vaker bij vrouwen, duurt de behandeling langer of moeten extra operaties plaatsvinden.

"Ook hiervoor is deels een verklaring terug te vinden in de anatomie. Het instrumentarium is meer geschikt voor mannen dan voor vrouwen", zegt Grootenboer.

Bewust verhogen
Naast het verbeteren van de diagnose en behandeling is ook het verhogen van het bewustzijn belangrijk, stelt Grootenboer. "Veel vrouwen beseffen niet dat hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaak zijn van overlijden. Beseffen zij dat wel, dan hebben zij geen idee wat het effect is van bepaalde risicofactoren zoals diabetes, hoge bloeddruk en roken."

Nathalie Grootenboer is op 7 november 2012 gepromoveerd op haar onderzoek.

Bron 
  • Erasmus MC