Wat is valvuloplastiek?

Een procedure om mitralisklepstenose te behandelen

Getty Images
Het hart is een kloppende spier, die bloed door het lichaam pompt. In het hart zitten vier kleppen die de richting van de bloedstroom bepalen. Twee kleppen regelen de bloedstroom van de bovenste kamers, of atria, naar de boezems, of ventrikels, eronder. Twee andere kleppen reguleren de bloedstroom vanuit de boezems naar de longen respectievelijk de rest van het lichaam. 
 
Bij een normaal werkend hart stroomt zuurstofrijk bloed van de linkerkamer naar de linkerboezem via de mitralisklep. Soms raakt deze klep vernauwd of wordt hij stug of dik. Zo'n vernauwing heet een stenose.
 
Valvuloplastiek is een procedure om mitralisklepstenose te behandelen. Hierbij wordt de mitralisklepopening wijder gemaakt om de bloeddoorstroming te herstellen. Een geleidedraad wordt via een ader in het been ingebracht en naar het hart gevoerd. Daarlangs wordt een ballonkatheter naar het hart geleid en in de mitralisklepopening gestoken. 
 
Het uiteinde van de ballon wordt als eerste opgeblazen om de ballon correct te positioneren. Daarna wordt de hele ballon opgeblazen om de opening van de hartklep te vergroten. De ballon kan meerdere malen opgeblazen en geleegd worden. Als de opening voldoende is opgerekt, wordt de ballonkatheter verwijderd.
 
Deze procedure stelt het hart in staat om effectiever te pompen en de druk in hart en longen te verlagen. Er zijn verschillende risico's verbonden aan deze procedure. De dokter is de beste bron van informatie over de behandeling waarvoor jij in aanmerking komt. Het is belangrijk om met de arts te bespreken welke therapie voor jou de meest geschikte is.
Auteur