Vrijen als je een hartziekte hebt - is dat wel veilig?

Drie vragen aan huisarts Peter Leusink

Getty Images

Zit het er nog in, de sterren van de hemel vrijen als je last hebt van je hart? Peter Leusink, huisarts en hoofddocent seksuele gezondheid, sluit niets uit. "Het risico op een hartaanval of beroerte tijdens seks is verwaarloosbaar."

Zijn hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst tijdens het vrijen gevaarlijk?

"Net zo gevaarlijk als hartkloppingen, benauwdheid en pijn op de borst tijdens het fietsen, tuinieren of de trap oplopen", aldus Peter Leusink, huisarts en hoofddocent seksuele  gezondheid. "Als mensen met elkaar vrijen, worden ze opgewonden, krijgen ze lustgevoelens en komen ze klaar. Het lijkt dan alsof je de controle over je lichaam verliest, maar dat is niet zo. Samen vrijen is net zo’n inspanning als samen fietsen. Het is normaal dat je hart dan sneller gaat kloppen en dat je ademhaling versnelt. Als je zonder pijn een blokje om kunt, en dat kunnen de meeste hartpatiënten wel, hoef je niet bang te zijn om te vrijen. Ben je dat toch, begin dan eerst met zelfbevrediging om te ervaren wat opwinding en klaarkomen met je lichaam doen. Overigens is het risico op een hartaanval of beroerte tijdens het vrijen verwaarloosbaar. Het onderzoek dat daarnaar is gedaan laat zien dat de kans één op een miljoen is om tot een uur na het begin van de vrijpartij een hartaanval te krijgen. Hebben mensen eerder een hartinfarct of beroerte gehad, dan is die kans één op een half miljoen. Nog steeds heel erg klein."

Is het veilig om erectiepillen te gebruiken als je een hartziekte hebt?

"Een erectiepil met een middel als sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) of vardenafil (Levitra) mag je niet gebruiken als je korter dan zes maanden geleden een hartinfarct hebt gehad. Erectiepillen zijn erg veilig, ook voor hartpatiënten. Ze kunnen met veel andere geneesmiddelen worden gecombineerd, behalve met het 'tabletje' of 'spraytje onder de tong'. Mensen die zo’n pil willen, vraag ik: 'Raakt u nog opgewonden?' Want daar begint seks mee. Is dat niet zo, dan zul je eerst met je partner moeten onderzoeken hoe je dat weer kunt voelen. Vergelijk het met een rollator, dat is ook een hulpmiddel, je gaat er niet van lopen. Zo moet je zelf seksuele prikkels zoeken en voor opwinding zorgen. Lukt dat, dan kan een erectiepil een erectie langer laten duren. Vrouwen moeten kijken of ze nog vochtig genoeg kunnen worden. Lukt dat niet, gebruik dan een glijmiddel, anders doet penetratie te veel pijn. Bij chronische ziekten, dat zijn hartziekten ook, kan het langer duren voordat je weer geprikkeld raakt. Ook na de overgang duurt het langer om opgewonden te raken. Neem daar de tijd voor en ga samen in gesprek over wat je lekker en fijn vindt. Je moet op ontdekkingstocht. Dat is heel wat anders dan kijken of penetreren weer lukt."

Kun je door hartmedicijnen minder zin krijgen?

"Met name bloeddrukverlagers kunnen problemen geven om opgewonden te raken. Daarvoor is een goede doorbloeding van het erectieweefsel belangrijk, dat geldt zowel voor de penis als voor de clitoris. De clitoris is groter dan alleen het topje, er zit een heel orgaan achter dat bestaat uit hetzelfde weefsel als de zwellichamen van de penis. Die zwellichamen zijn bij een hartziekte toch al minder goed doorbloed omdat de vaten vernauwd zijn. Het kan soms uitmaken welke bloeddrukverlagers je gebruikt. Als je wilt uitproberen of een ander middel minder last geeft, doe dat dan in overleg met je behandelend arts. Er zijn veel soorten hartmedicijnen, en de seksuele bijwerkingen zijn niet altijd te voorspellen. Bespreek dit zeker met de arts, maar bedenk dat gebrek aan opwinding nooit alleen aan de medicatie ligt. Op het orgasme en droog klaarkomen, waarbij het sperma in de blaas terechtkomt, dus niet buiten het lichaam, hebben hartmedicijnen geen effect. Dat geldt wel voor middelen tegen prostaatklachten die oudere mannen weleens gebruiken, en voor antidepressiva.”

Auteur