Weinig energie door bètablokkers?

Getty Images

Sinds ik bètablokkers slik, heb ik weinig energie. Soms ben ik zelfs een beetje kortademig terwijl er niets mis is met mijn hart. Ik gebruik dagelijks 5 milligram. Kan het aan mijn medicatie liggen en zijn er alternatieven om mijn bloeddruk in toom te houden?

Joris

Leonard Hofstra, cardioloog

Bètablokkers zijn veel voorgeschreven middelen bij hart- en vaataandoeningen, waaronder angina pectoris, hoge bloeddruk, ritmestoornissen, na een hartinfarct en bij hartfalen.

Twee groepen

Grofweg zijn er twee groepen te onderscheiden:

1. Selectieve bètablokkers. Deze werken vooral op het hart en de bloedvaten werken.
2. Niet-selectieve bètablokkers. Deze hebben ook effect op de luchtwegen en de regeling van de glucosespiegel in het bloed. Deze bètablokkers kunnen beter niet gegeven worden aan patiënten met longlijden en/of diabetes.

Dosis verlagen

De voordelen van bètablokkers zijn gelukkig veel groter dan de nadelen. Ze kunenn echter zeker bijwerkingen hebben. Een veelgehoorde bijwerking is moeheid. In dat geval is het meestal voldoende om de dosis te verlagen. In jouw geval zou de dosis van 5 milligram naar 2,5 milligram per dag kunnen gaan.

Gezonde leefstijl

Indien hierdoor de bloeddruk belangrijk stijgt zou eventueel een zogenaamde ACE-remmer kunnen worden overwogen als toevoeging. Heel vaak wordt de bloeddruk lager als patiënten veel bewegen, een BMI van minder dan 25 hebben, niet te veel zout eten (maximaal 6 gram per dag) en veel groente en vezels nemen. Met andere woorden: een gezonde leefstijl helpt vaak om een deel van het probleem op te lossen, zodat geen extra medicatie nodig is.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.