Tong voorspelt overlevingskans na hartinfarct

Getty Images

ROTTERDAM - Door het meten van de bloedcirculatie onder de tong na een ernstig acuut hartinfarct kan het ziekenhuis de kans op overlijden voorspellen.

De nieuwe meetmethode werd ontwikkeld door cardioloog in opleiding Corstiaan den Uil van het Erasmus MC. Hij zag dat met deze tongmeting de doorbloeding van het lichaam kan worden bepaald.

Door de meting kan bij een slechte doorbloeding tijdig worden ingegrepen met een steunhart of medicijnen. Er zullen hierdoor minder organen uitvallen en de overlevenskans zal verbeteren, verwacht Den Uil.

Den Uil meet met een geavanceerde videomicroscoop de microcirculatie onder de tong van patiënten met een acuut hartinfarct. Uit deze microcirculatie kan worden afgeleid hoe goed de rest van het lichaam en de organen worden doorbloed. Den Uil promoveerde gisteren op zijn onderzoek.

Hartinfact
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 25.000 mensen opgenomen na een acuut hartinfarct. Bij zo'n 1500 patiënten leidt dit tot een slechte doorbloeding van de overige organen, zoals de lever en de huid.

Hierdoor komen zij in een zogenaamde 'cardiogene shock'. 50 procent van de patiënten met een 'cardiogene shock' overlijdt in het ziekenhuis. Tot nu toe was het niet mogelijk de doorbloeding in het lichaam te meten.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC