Geitenmelk: lekker en licht verteerbaar

Maar niet altijd alternatief bij koemelkallergie

Getty Images

In het buitenland geniet geitenmelk een groeiende populariteit. Wat is er zo bijzonder aan deze melksoort?

In Nederland drinken we vooral koemelk. Uit gewenning misschien, maar ook de eenvoudige verkrijgbaarheid, de heerlijke smaak en de goede prijs zullen een rol spelen. In sommige landen is de duurdere geitenmelk aan een opmars bezig, en in andere, vooral Aziatische landen is geitenmelk al heel lang de meest gedronken melksoort. De geitenmelkproductie in die landen is ook gigantisch. Zo zijn India en Bangladesh volgens recente cijfers goed voor enkele miljoenen tonnen geitenmelk per jaar. Ter vergelijking: een westers land als Duitsland is slechts goed voor enkele tienduizenden tonnen op jaarbasis.

Koemelkallergie

Geitenmelk wordt op internet nogal eens aanbevolen bij een voedselallergie, zoals koemelkallergie. Dit is een relatief veel voorkomende allergie, vooral bij kinderen. Ruim 2 tot 3 procent van alle kinderen krijgt allergische reacties op koemelk. Voorbeelden van klachten die deze kinderen vaak al voor het eerste levensjaar krijgen, zijn huidklachten (jeuk, eczeem), maag- en darmklachten (krampen, braken, diarree) en luchtwegklachten (niezen, astma).

Volgens het Voedingscentrum is bij een koemelkallergie hypoallergene kunstvoeding, op basis van partieel eiwithydrolysaat, een goed alternatief. Nog beter is hypoallergene kunstvoeding op basis van wei-eiwithydrolysaat. Geitenmelk noemt het Voedingscentrum niet als alternatief. Woordvoerder Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum laat weten: “Geitenmelk raden we niet aan. Wie allergisch is voor koemelk, heeft namelijk ook een risico van ruim 90 procent op een allergische reactie bij het drinken van geitenmelk.”

Licht verteerbaar

Anderen, zoals de stichting Orthokennis, noemen geitenmelk juist wél als goed alternatief voor koemelk bij koemelkallergie. Volgens hen zou geitenmelk voor ongeveer 40 procent van de mensen die koemelkeiwit niet verdraagt, een goed alternatief zijn vanwege de eiwitsamenstelling. Geitenmelk passeert de maag beduidend sneller dan koemelk. Waar koemelk zo’n 2,5 uur nodig heeft om de maag te passeren, heeft geitenmelk daarvoor maar 40 minuten nodig. Koemelk wordt traag verteerd, en soms zelfs onvolledig, waardoor de overgevoeligheidsreactie kan ontstaan. Geitenmelk heeft dat nadeel niet.

Minder verzadigd vet en natrium

Los van dit alles bevat geitenmelk minder verzadigd vet dan koemelk. Ook zit er minder natrium in geitenmelk dan in koemelk. En in de smaak zit nauwelijks verschil. Om al die redenen zweren bijvoorbeeld Australiërs en beroemdheden als Madonna, Sting en Tony Blair bij melk van een geit.

Auteur