Ziek door tarwe en andere voeding?

Getty Images

Al jaren kampt mijn dochter van 15 jaar met obstipatieklachten. De laatste 4 jaar voelt ze zich bovendien niet lekker, heeft ze het vaak warm en heeft ze last van vermoeidheid, keelpijn (ondanks verwijderde keelamandelen), vlekken op de huid, jeuk, uitslag, griep en wekelijkse koortsperiodes. Er is veel, namelijk 50 procent, schoolverzuim.

Onlangs is ze positief getest op tarwe- en pinda-allergie. De diëtiste raadde haar aan alle tarwe en pinda's uit het dieet te laten. Er treden veel kruisreacties op of er zijn meer allergieën die niet onderzocht zijn. Ze reageert ook op spelt, rijst, mais en soja (hierop is zij echter negatief getest).

Sinds twee weken eet ze alleen maar vla, aardappelen, vis, paprika en mandarijnen en heeft zij geen klachten gehad. Gisteren vertelde zij mij dat zij zich lekker begint te voelen en het gevoel heeft dat het wat beter gaat.

Mijn vraag:
- Denkt u dat voeding mijn dochter ziek maakt?
- Kunnen haar jarenlange klachten te wijten zijn geweest aan een tarweallergie?

Joan

Herman van Tinteren, kinderarts

De klachten die je dochter heeft lijken me niet te passen bij voedselallergie. Er zijn veel infecties en die worden niet door allergie veroorzaakt. Zie de website Mijnkinderarts, met het hoofdstuk over voedselallergie. Huiduitslag kan wel erdoor veroorzaakt zijn als het van een bepaald type is, maar dat kan ik niet zo beoordelen.

Je vraagt met name of er een allergie, of intolerantie is voor tarwe en/of gluten. Het tarwe-eiwit gluten veroorzaakt een bepaalde ziekte genaamd coeliakie. Dat heeft niets met voedselallergie te maken.

Allergie voor tarwe en andere granen kan niet via bloedtesten alleen worden aangetoond. De uitslag zegt alleen of er antistoffen zijn tegen deze voedingsmiddelen. De relatie tussen het hebben van antistoffen en het hebben van een allergie tegen dat voedingsmiddel is heel zwak. Kortom, je hebt er niet veel aan. Als het niet aantoonbaar is weet je alleen dat je dat niet verder hoeft uit te zoeken, maar een positieve uitslag van de test geeft je geen informatie. De enige manier om voedselallergie aan te tonen is via de weg van een voedingsmiddel geven, weglaten en weer geven om te zien of de klachten dan weer terugkomen.

De gouden standaard is de dubbelblinde placebogecontroleerde provocatietest. Dat is een test waarbij noch de patiënt, noch de arts weet wat er wordt gegeven. Achteraf wordt dan gekeken of het voedingsmiddel verantwoordelijk was voor het ontstaan van de klachten. Het lijkt het me het beste om alles nog een keer met de huisarts te overleggen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!