Ruggenprik geeft zekerheid over Alzheimer

Getty Images

NIJMEGEN - De ruggenprik moet worden opgenomen in de richtlijnen om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Wanneer er nog twijfel bestaat over de diagnose, geeft de ruggenprik veel meer zekerheid.

Dit concludeert Petra Spies, arts-onderzoeker in het UMC St Radboud, op basis van onderzoek op Nederlandse geheugenpoli's.

Of iemand de ziekte van Alzheimer heeft, wordt meestal vastgesteld aan de hand van dagelijkse symptomen, neuropsychologische tests en eventueel een MRI-scan van de hersenen. Meestal levert dat een duidelijke diagnose op.

Biomarkers
Bestaat er nog twijfel, dan kan na een ruggenprik in het hersenvocht van de patiënt naar biomarkers worden gekeken. Er is inmiddels voldoende bewijs dat de ziekte van Alzheimer betrouwbaar is vast te stellen aan de hand van enkele eiwitten, zoals amyloïd en tau.

Spies heeft onderzocht hoe vaak de Nederlandse geheugenpoli's gebruikmaken van de mogelijkheid om de diagnose aan te scherpen met een ruggenprik.

Waardevolle aanvulling
"60 procent van de artsen doen dat bij ongeveer 5 procent van de patiënten. In de meeste gevallen bevestigt de prik de aanvankelijke diagnose, maar bij ruim een kwart moet de diagnose toch nog worden bijgesteld. Wanneer er twijfel bestaat over de diagnose is een ruggenprik dus een waardevolle aanvulling", aldus Spies.

Auteur 
Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen