Te veel koolhydraten eten vergroot risico op geheugenproblemen

Getty Images

BAARN - Senioren van 70 jaar en ouder die veel koolhydraten of suiker eten, hebben 4 keer zo veel kans om problemen te krijgen met hun geheugen en het verwerken van informatie. Deze problemens, Mild Cognitive Impairment (MCI) genoemd, kunnen een voorstadium zijn van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek van Mayo Clinic.

De onderzoekers volgden 1230 mensen van 70 tot 89 jaar die informatie gaven over hun eetgewoonten in het afgelopen jaar. Een team van artsen, verpleegkundigen en neuropsychologen meetten de cognitieve functies van de deelnemers.

Alleen de 940 mensen die geen tekenen van MCI vertoonden, kwamen terug voor vervolgonderzoek. Zo’n 4 jaar later, bleken zo’n 200 van deze 940 MCI te ontwikkelen. Zij kregen last van grotere problemen met het geheugen, taal, denken en oordelen dan normaal is bij het ouder worden.

Koolhydraten en suiker De deelnemers die aan het begin van het onderzoek de grootste koolhydrateninname rapporteerden, bleken 1,9 keer zo vaak MCI te ontwikkelen als de mensen die de minste koolhydraten aten. Mensen die veel suiker aten, kregen 1,5 keer zo vaak MCI als deelnemers die weinig suiker binnen kregen.

Een eetpatroon dat rijk is aan vetten, bleek het risico op MCI met 42 procent te verlagen. Deelnemers die veel eiwit aten, bleken daarmee hun risico op MCI met 21 procent te verminderen.

​Evenwichtige voeding "Het is belangrijk om evenwichtige hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vet te eten, omdat elke voedingsstof een belangrijke rol speelt in het lichaam. Veel koolhydraten aten kan slecht voor je zijn, omdat ze het glucose- en insulinemetabolisme beïnvloeden. Maar suiker is ook brandstof voor het brein, dus een matige inname is prima", zegt Rosebud Roberts.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease.

Bron 
  • Medical News Today