Hoorimplantaat als hulpmiddel tegen dementie

Getty Images

Hoorimplantaten bij slechthorende ouderen helpt dementie tegengaan. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.

Recent onderzoek toont aan dat mensen met een normaal gehoor, minder snel geestelijk achteruitgaan dan mensen met gehoorverlies. Audiologe professor Griet Mertens: "Bij ernstig slechthorende ouderen is het risico op dementie vijfmaal groter. Zij kunnen gesprekken moeilijker volgen en krijgen dus minder prikkels binnen." Dit kan leiden tot sociale isolatie. 

Cochleair implantaat

Tijdens het onderzoek is er gebruikgemaakt van het cochleair implantaat. Dit is een elektronisch hoorimplantaat dat geluid omzet in elektrische pulsen. Deze pulsen stimuleren direct de gehoorzenuw in de cochlea (slakkenhuis).

De onderzoekers maten de geestelijke vaardigheden van zeer slechthorende ouderen vóór de implantatie en - op specifieke tijdsstippen - erna. "Uit onze studie blijkt dat de cognitie zich herstelt één jaar na de cochleaire implantatie en dat ze nadien opnieuw het natuurlijke verloop volgt," vertelt oorarts professor Vincent Van Rompaey. Dit is een van de redenen waarom de oorartsen vinden dat een implantaat op hogere leeftijd zeker moet worden overwogen.

Auteur 
Bron 
  • Universitair Ziekenhuis Antwerpen