Nieuwe techniek even betrouwbaar als uitstrijkje

Getty Images

NIJMEGEN - Er is een nieuwe betrouwbare manier gevonden om uitstrijkjes voor onderzoek op baarmoederhalskanker te maken.

De techniek, de zogenaamde dunnelaagcytologie, is even betrouwbaar als het huidige uitstrijkje, de Pap-test. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder 90.000 vrouwen, uitgevoerd door het UMC St Radboud en het Laboratorium voor Pathologie in Eindhoven.

De Pap-test wordt jaarlijks gedaan bij 500.000 Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Hoewel succesvol, heeft de Pap-test beperkingen. De patholoog kan de uitstrijkjes niet altijd goed beoordelen en bij twijfel moet er opnieuw een uitstrijkje worden gemaakt.

De nieuwe techniek levert voordelen op voor de te onderzoeken vrouwen, voor de huisartsen die de uitstrijkjes maken en voor de laboratoria.

Voordelen
Uitstrijkjes blijken met dunnelaagcytologie minder vaak te mislukken. Ook kunnen de huisartsen het verzamelde materiaal eenvoudig overbrengen in een flesje, gevuld met een vloeistof.

Bij de Pap-test moet het materiaal zorgvuldig worden 'uitgestreken' over een glaasje en gefixeerd; huisartsen ervaren dit als omslachtig. Voor analisten is de dunnelaagcytologie beter te beoordelen dan het Pap-uitstrijkje.

De resultaten van het onderzoek staan in het meest recente nummer van JAMA, het tijdschrift van de American Medical Association.

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc