7 tips om je huid in de zomer gehydrateerd te houden

Drinken, eten en smeren

Getty Images

Zon en zomerhitte hebben hun weerslag op je huid: ze is waarschijnlijk een stuk droger dan normaal. Daarom is goede huidverzorging in de zomer extra belangrijk. Maar dat zit 'm niet alleen in de juiste crème; je kunt meer doen om je huid gehydrateerd te houden. Zeven tips.

Om een droge huid te voorkomen is een tweeledige aanpak nodig: aan de ene kant moet je ervoor zorgen dat je lichaam van vocht wordt voorzien, maar aan de andere kant is het belangrijk een beschermlaag aan te brengen, zodat er niet alleen weinig vocht verloren kan gaan, maar de huid ook beschermd is tegen invloeden van buitenaf en vochtverdamping in de huid. De vochtigheidsgraad buiten, hoge temperaturen, zon en UV-straling, te sterk verwarmde of juist te koele leefruimten: het draagt allemaal bij aan extra vochtverdamping en leidt zo tot dehydratatie van de huid.

1. Water, water en nog eens water

Wil je goed gehydrateerd blijven, dan begin je bij de basis: water. Bij vrouwen is ongeveer de helft van het lichaam water, bij mannen is dat nog iets meer: zo'n 65 procent. Dat verschil komt door het verschillende vetgehalte. Het grootste deel van dat water – bij een volwassen man toch al gauw zo'n 45 liter – zit in de lichaamscellen. Zo bestaan je hersenen voor 70 procent uit water, je longen voor 90 procent en je huid voor ruim 80 procent. Elke dag raak je een deel van al dat water kwijt. Niet alleen door zweten en verdamping bij warm weer of tijdens het sporten, maar bijvoorbeeld ook door uitademen en plassen. Daarom is het belangrijk om voldoende te drinken. Vooral water en thee natuurlijk. Vind je het saai om steeds water te drinken? Probeer dan een van deze elf verrassende variaties.

2. Hydratatie door voeding

De juiste voeding helpt ook om een vochtarme huid tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld groene bladen, zoals spinazie en boerenkool eten. Dat bevat veel luteïne, dat helpt de huid te beschermen tegen UV-straling. Luteïne zit ook in paprika, veldsla, raapstelen, broccoli en eieren. Maar er zijn ook etenswaren die bekend staan om hun hydraterende werking. Watermeloen bijvoorbeeld, bevat maar liefst 91 procent water. Komkommer is deze meloen nog de baas, want die bestaat voor 96 procent uit vocht. Meer hydraterende groenten: radijsjes, bleekselderij, ijsbergsla en wortels. Qua fruit zijn ananas, aardbeien en grapefruits ook aanraders.

3. Smeren, smeren, smeren

Vocht is belangrijk voor de huid, het zorgt ervoor dat ze soepel en zacht blijft. Dehydratatie komt voor als de huidbarrière niet goed werkt en het vocht te makkelijk uit de diepere huidlagen verdampt. Je huid voelt dan trekkerig en droog aan en kan schilferen. Om een vochtarme huid te voorkomen of te verhelpen is het dan ook belangrijk dat je goede huidverzorgingsproducten gebruikt. Deze producten binden het vocht dat al in de huid aanwezig is. En deels wordt er vocht afgegeven door het water dat in de crème of lotion zelf zit. Eventuele vetstoffen in de huidverzorging leggen een filmpje over de huid, waardoor het vocht uit de huid niet kan verdampen.

4. Minder douchen

Het klinkt raar, maar water heeft ook een uitdrogend effect. Elke douchebeurt haalt het natuurlijke beschermlaagje van de huid en daarmee dus ook het vettige talg, dat juist zo goed is om vochtverlies in de huid tegen te gaan. Minder vaak douchen of in bad is dus het devies, en zeker niet meerdere keren per dag. Douche ook niet te heet. Beperk je tot korte, lauwwarme douches. Daarna geldt uiteraard tip 3: smeer een goede bodylotion op je nog vochtige huid.

5. Beperk het gebruik van de airco

Vooral met warm weer is het verleidelijk om de airco aan te zetten. Maar wist je dat dat een vochtarme huid kan veroorzaken? Airco zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in de ruimte minder wordt en daardoor dat je huid uitdroogt. Wil je per se de airco aan? Zet dan een luchtbevochtiger in dezelfde ruimte of plaats meerdere bakjes water om de luchtvochtigheid te bevorderen.

6. Vermijd alcohol in de zon

En dan bedoelen we niet alleen dat wijntje of biertje op een terras. Alcohol die je drinkt heeft een dehydraterend effect, maar datzelfde geldt voor alcohol in producten als parfum, deodorant, anti-zonnebrand en andere huidverzorgingsproducten. Alcohol lost ook de natuurlijke vetten op je opperhuid op. En die heb je nodig om te voorkomen dat er vocht verdampt en irriterende stoffen je huid kunnen beschadigen. Althans: dat doen de meeste soorten alcohol. Om te voorkomen dat mensen cosmetische producten opdrinken, moet er aan de alcohol die in cosmetica toegevoegd wordt een stofje gekoppeld worden dat maakt dat het product vies smaakt. Deze 'slechte' alcohol heet alcohol denat (denatured alcohol) of SD alcohol. Check dus vooral het etiket van je huidverzorgingsproducten hierop. Andere namen die je terug kunt vinden op het etiket zijn ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Zoals gezegd: niet alle soorten alcohol zijn slecht. Er bestaan ook alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze vettige alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden.

7. Stop met roken

Als je rookt, realiseer je dan dat ook nicotine de huid uitdroogt. Nicotine vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en belangrijke voedingstoffen vervoerd kan worden. Dit geeft een grauwe, vale of gelige huidskleur. Ook de huid onder de ogen wordt door verminderde doorbloeding donkerder van kleur. Roken veroorzaak bovendien kraaienpootjes en de typerende verticale rimpeltjes rond de lippen (ook wel'streeptjescode' genoemd). Het breekt vitamine C af, een belangrijk oxidant voor de vorming van collageen en veroorzaakt couperose. En dan hebben we het nog niet eens over het verhoogde risico op een heleboel ernstige aandoeningen. Stop je, dan zie je de huid bijna met de dag opknappen.

Auteur