Gave huid dankzij laser

Interview met een dermatoloog

Getty Images

Huidproblemen als wijnvlekken en couperose, maar ook rimpels, zijn met laser te behandelen. Jaap de Leeuw is dermatoloog en heeft zich gespecialiseerd in laserbehandelingen. Hij vertelt enthousiast over de mogelijkheden van laser.

De Leeuw is als dermatoloog (huidarts) werkzaam bij MultiCare in Hilversum, een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor dermatologie, met de nadruk op lasertherapie. Daarnaast werkt hij één dag per week als onderzoeker in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Categorieën laserapparatuur

Een laserapparaat geeft licht af van één bepaalde golflengte, uitgedrukt in nanometer. Dat maakt laser bijzonder geschikt om één specifiek onderdeel van de huid aan te pakken, bijvoorbeeld bloedvaatjes.

Dat onderdeel absorbeert het laserlicht, dat vervolgens wordt omgezet in warmte, waardoor het te behandelen huidonderdeel verdwijnt. De andere onderdelen van de huid blijven intact.

De Leeuw vertelt dat er drie categorieën laserapparatuur bestaan, die zich richten op pigment, bloedvaatjes of water. "Afhankelijk van het probleem ga je met een van deze apparaten aan de slag."

Bloedvaatjes behandelen

Hoe langer de golflengte van het laserlicht, hoe dieper het licht doordringt in de huid. Bij wijnvlekken en couperose, maar ook bij de chronische huidaandoening psoriasis, moet een laser worden gebruikt die de verwijde/overtollige bloedvaatjes in de huid aanpakt.

Bijvoorbeeld de pulsed dye laser, met een golflengte onder de 600 nanometer. "De pulsed dye wordt ook bij wratten gebruikt. Onder een wrat is het vaatstelsel toegenomen. Door het uitschakelen van dit overtollige vaatstelsel, dat de wrat van voedingsstoffen voorziet, verdwijnt de kwaal."

Overbeharing en hyperpigmentatie

Apparaten met een golflengte van 600 tot 1200 nanometer richten zich op pigment en zijn geschikt voor de behandeling van overbeharing en hyperpigmentatie, zoals ouderdomsvlekken.

De Leeuw: "Bij overbeharing gaat het licht naar het pigment in de haarzakjes en worden de haarzakjes vernietigd. De light sheer of diodelaser, met een golflengte van 810 nanometer, is heel geschikt bij overbeharing. Het licht dringt goed door de opperhuid heen, waardoor het pigment in de opperhuid niet wordt aangetast en er geen witte plekjes ontstaan op de huid."

"Deze laser is tevens te gebruiken bij een (zeer) donkere huid. Overigens bestaat er ook een laserapparaat dat twee verschillende golflengtes kan afgeven: de Neodymium-Yag-laser, met een golflengte van 532 nanometer voor oppervlakkig pigment en een golflengte van 1064 nanometer voor overbeharing."

"Tatoeages zijn eveneens met een pigmentlaser te verwijderen. Maar als er meerdere kleuren zijn gebruikt voor de tatoeage, dan zijn er verschillende laserapparaten nodig om de pigmentstoffen te vernietigen."

Antirimpelbehandeling

Een laserapparaat met een golflengte van meer dan 1200 nanometer verdampt het water in de huidcellen. "Zo'n abblatielaser (abblatie = verdamping, red.) wordt bijvoorbeeld toegepast bij een antirimpelbehandeling. Het apparaat verwijdert dunne laagjes huid."

"De klassieke CO2-laser wordt hier nog steeds voor gebruikt, maar is vanwege de bijwerkingen en het ongemak eigenlijk niet meer zo geschikt. Zo raakt het hele gezicht ontveld en kan de herstelperiode oplopen tot enkele weken. Het is beter om de Erbium-laser te gebruiken, die minder bijwerkingen veroorzaakt."

"Om de oude huid tevens steviger te maken, is het ook van belang om het collageen, dat de huid volume geeft, aan te pakken. Dat kan met de pulsed dye laser, die het verouderde, verbrokkelde collageen vervangt door nieuw collageen."

Meerdere huidproblemen?

"Een klasse apart is het Intense Pulsed Light System (IPL), dat niet één golflengte afgeeft maar een hele reeks van golflengten", gaat De Leeuw verder.

"Dat maakt het apparaat geschikt voor de aanpak van meerdere huidonderdelen tegelijk. Ideaal bij huidveroudering. Een andere laser die voor meerdere huidproblemen tegelijk te gebruiken is, namelijk verjonging, pigmentvlekjes en littekenweefsel, is de Fractional-laser." De IPL wordt ook ingezet voor de behandeling van acne, net als de pulsed dye laser.

De Leeuw waarschuwt dat mensen niet te hoge verwachtingen moeten hebben. "Vaak zijn meerdere behandelingen nodig. En verjonging is mogelijk, maar dan met vijf tot tien jaar en niet met 25 jaar."

Veiligheid

"Bij verstandig gebruik zijn laserbehandelingen veilig, ook voor kinderen en zwangere vrouwen", vervolgt De Leeuw. "Alleen de CO2-laser vind ik vanwege de bijwerkingen niet helemaal veilig."

"Verder is het zo dat als gevolg van alle laserbehandelingen witte vlekjes kunnen ontstaan, die meestal vanzelf weer verdwijnen."

Wat laser zo veilig maakt, is dat er zichtbaar licht wordt gebruikt. Zichtbaar licht is niet-carcinogeen, veroorzaakt geen huidkanker. Een uitzondering is de Excimer-laser, die onzichtbaar licht (UV-B) afgeeft. Veelvuldig en langdurig behandelen met UV-B kan het risico op huidkanker vergroten.

Voor laserbehandelingen kun je terecht bij ziekenhuizen (polikliniek dermatologie) of een dermatologische (laser)kliniek. Er zijn ook schoonheidsspecialisten die, voor overbeharing, laserbehandelingen aanbieden.

Auteur