Maak huidirritaties een kopje kleiner

Huidaandoeningen en behandeling

Getty Images

Huidaandoeningen zijn erg lastig. Ze jeuken, irriteren of zijn pijnlijk. En ze bemoeilijken vaak het contact met anderen. In Nederland kampen meer dan een miljoen mensen met een huidaandoening. Welke soorten komen het meeste voor en zijn ze te behandelen?

Er zijn heel veel verschillende soorten huidaandoeningen, -irritaties of -allergieën. Ze zijn bijvoorbeeld te herkennen aan:

  • rode vlekken, die er eerst niet waren  
  • bultjes, omgeven door een rode kleur
  • schilfers
  • wratjes
  • moedervlekken, die er ineens anders uit zien
  • jeuk

Bekendste huidaandoeningen

Acne
Dit is een van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren. De talg kan niet meer naar het huidoppervlak en het hoopt zich daardoor op. Wanneer de acne ernstig is of wordt, kun je het beste naar een dermatoloog gaan.

Koortslip
Deze zeer besmettelijke blaasjes rond de mond worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Wanneer de blaasjes zeer regelmatig terugkomen, kan het verstandig zijn de huisarts ernaar te laten kijken. Ook moet je erg uitkijken met baby's: voor hen kan een herpesinfectie gevaarlijk zijn.

Wratten
Deze eeltige plekjes op de huid van handen en voeten zijn eigenlijk kleine onschadelijke tumoren. Ze komen vooral in de kindertijd erg veel voor en verdwijnen vrijwel altijd vanzelf. Wanneer een wrat langer dan een jaar blijft, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Psoriasis
Dit is een chronische huidziekte, waar ongeveer 1 op de 35 Nederlanders last van heeft. De ziekte is herkenbaar aan de rode huid met dikke witte schilfers. Het wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Behandeling door een dermatoloog is noodzakelijk.

Huidirritaties                                                                             

Huidirritaties zijn lichte aandoeningen aan de huid die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Voorbeelden zijn:

Huidirritaties kunnen een onderdeel van een allergie zijn. Voorbeelden van dergelijke irritaties zijn:

Behandeling afhankelijk van de huid

Huidaandoeningen zijn vaak wel te behandelen, maar niet altijd te genezen. Het is dus verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij kan je vervolgens doorverwijzen naar de dermatoloog als dat nodig is.

Ondanks de vele huidverzorgingsproducten die er te koop zijn, zijn huidirritaties of -aandoeningen niet altijd te voorkomen. De verzorging is afhankelijk van de soort huid.

De huid van het gezicht is bijvoorbeeld heel kwetsbaar en veel dunner dan de huid van bijvoorbeeld de buik of billen. Ook eenzijdige voeding of bijvoorbeeld een vitaminetekort hebben negatieve invloed op de gezondheid van de huid.

Krabbeheersingsprogramma                                                

Chronische huidaandoeningen genezen niet. Het enige wat je kunt doen is de huid goed verzorgen, zoals jezelf meerdere keren per dag insmeren met zalf. Het belangrijkste is om niet te krabben, al heb je meestal liever pijn dan jeuk.

Om te leren hoe je krabben kunt voorkomen, dus leren omgaan met jeuk, is er een speciaal krabbeheersingsprogramma opgezet in het UMC Utrecht. Je huisarts kan je hierheen verwijzen.