Keratosis pilaris: rode bultjes op je bovenarmen

Ruw, rood kippenvel

Getty Images

Met mooi weer en blote armen vallen ze ineens weer op: rode bultjes op je bovenarm. Ze zijn ruw: een soort rood kippenvel. Ongeveer een kwart van de mensen heeft er last van. Deze aandoening van de huid heet keratosis pilaris.

De ruwe rode bultjes zijn een veel voorkomende onschuldige huidklacht. Het wordt over het algemeen niet als ziekte beschouwd, maar als variant van de normale huid.

Bij wie?

Keratosis pilaris ontstaat meestal op kinderleeftijd en wordt dan ook veel bij jongeren gezien. Ook volwassenen en ouderen kunnen er last van hebben. Zeker mensen met een aanleg om allergisch te reageren zoals atopisch eczeem, astma en hooikoorts en patiënten met de zogenaamde visschubbenziekte (ichthyosis vulgaris).

De afwijking zie je meestal aan de strekzijde van de bovenarm en bovenbenen. Soms komt keratosis pilaris ook op andere plekken voor zoals de billen, rug en het gezicht. De hoeveelheid plekken verschilt per persoon, maar meestal geven ze geen klachten. Ook geen jeuk of pijn. Na krabben of pulken ontstaat dit soms wel, evenals korstjes of pigmentplekken.

Oorzaak

Een verstoring van de rijping van de hoorncellen bij de haarzakjes is de oorzaak van de bultjes. De kleine rode bobbeltjes bevinden zich dan ook vooral op de plekken waar haren uit de huid komen. Doordat bacteriën zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes, ontstaan er soms kleine ontstekingen of infecties, waardoor er kleine puskoppen tevoorschijn komen.

Waarom er iets mis gaat bij de rijping van de hoorncellen is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat de huidaandoening erfelijk is. Daarnaast is er van nature vaak ook een aanleg voor een droge huid. Met de leeftijd kunnen de klachten afnemen.

Wat te doen?

Behandeling is meestal niet nodig, maar keratosis pilaris is ook niet te genezen. De huidafwijking zal blijven bestaan. Periodes van rust en verergering wisselen elkaar af.

Wel is het verstandig om een droge huid zo veel mogelijk te voorkomen door bijvoorbeeld niet te heet en te lang te douchen, de huid zachtjes af te drogen en ook nog eens goed in te vetten. Producten die de huid irriteren, bijvoorbeeld door parfum, kun je ook beter mijden. Zachtjes scrubben helpt om de huid te egaliseren; als je dit echter te hard doet, is de kans groot dat je juist voor irritatie zorgt. Niet krabben is ook belangrijk.

De huisarts kan eventueel een crème voorschrijven die de hoornlaag oplost. Voorbeelden van hoornoplossende stoffen (keratolyticum) zijn ureum, salicylzuur of vitamine A-zuur. Sommige mensen ervaren hierdoor een zachtere huid, maar dit geldt niet voor iedereen.
 

Bron 
  • Huidarts
  • Huidinfo
  • Huidziekten